Descoperire arheologică inedită, într-un castru roman din Mureş: Este un element absolut de noutate

Arheologii mureşeni au descoperit instalaţia de încălzire prin pardoseală (hipocaust) a Castrului Roman de la Călugăreni, o noutate absolută pe raza judeţului Mureş, în urma campaniei de săpături efectuată în această toamnă, a declarat luni, pentru Agerpres, Nicoleta Man, cercetător ştiinţific la Muzeul Judeţean Mureş.
Cristina Dinu
21 oct. 2013, 12:19
Descoperire arheologică inedită, într-un castru roman din Mureş: Este un element absolut de noutate

Arheologii au descoperit o parte a pilonilor camerei de alimentare a focului, care serveau la încălzirea unor încăperi din clădirea comandamentului din garnizoana militară.

„Undeva la marginea zidului de incintă exista un cuptor care se numea praefurnium, unde se făcea un foc, iar aerul cald era condus printre nişte piloni din cărămidă pătrată sub pardoseala acestor trei încăperi. O parte dintre piloni – aceste cărămizi suprapuse – se menţin până la 60 de cm înălţime, deci se păstrează 6 cărămizi suprapuse. Ne-am străduit să conservăm această săpătură, am învelit-o în folie, am astupat-o cu grijă, pentru a fi pregătită în vederea unei viitoare restaurări (…) Este un element absolut de noutate pe raza judeţului Mureş, deşi băile romane trebuie să fi existat oriunde era un castru. Romanii nu renunţau uşor nivelul lor de civilizaţie şi atunci oriunde mergeau şi se aşezau pentru o perioadă mai îndelungată îşi importau şi minimele elemente de civilizaţie printre care sunt băile”, a declarat Nicoleta Man.

Arheologul a spus că încălzirea prin pardoseală este un sistem ingineresc tipic roman, care era folosit la foarte multe clădiri, nu doar la cele militare.

Potrivit Nicoletei Man, în acest an proiectul de cercetare a Castrului Roman de la Călugăreni a avut în vedere decopertarea a trei suprafeţe importante: „Principia” castrului, care este considerată cea mai importantă clădire – clădirea comandamentului din garnizoana militară – ‘Vicusul’ militar, unde a fost surprinsă parţial o locuinţă, iar a treia suprafaţă a vizat „Termele”, băile castrului roman.

„Aceste băi sunt cunoscute de foarte multă vreme, zona de amplasare şi istoriografia pomeneşte de faptul că ele au existat, unii chiar au văzut urme de mozaic în această zonă, însă cu lucrările agricole şi prin devastarea obişnuită care se petrece în orice sit arheologic aceste urme au dispărut. Printr-o prospecţie magnetometrică am reuşit să identificăm exact amplasamentul acestor terme, care se întind pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, era o clădire masivă din piatră, iar anul acesta am reuşit să cercetăm aproximativ 200-220 de metri pătraţi ceea ce este foarte important pentru că am surprins toate elementele importante ale unei băi romane, deşi săpătura este departe de a fi finalizată”, a susţinut arheologul.

Nicoleta Man a subliniat că în urma săpăturilor arheologice a fost descoperit zidul de incintă, adică marginea acestei construcţii monumentale şi câţiva pereţi despărţitori care duc la concluzia că toate aceste trei încăperi erau prevăzute cu instalaţie de încălzire în pardoseală. Zidul de incintă este gros de 1 metru şi este făcut din piatră de carieră, alternată cu piatră de râu şi legată cu mortar.

Arheologul a subliniat că anul viitor săpăturile vor fi continuate în toate cele trei zone, până la decopertarea totală a construcţiilor, iar pe viitor se va încerca restaurarea in situ.

Muzeul Judeţean Mureş a reluat în acest an cercetările arheologice în castrul şi aşezarea romană de la Călugăreni, alături de studenţi şi specialişti de la universităţi din România, Germania şi Ungaria, întrucât obiectivul este parte a proiectului ‘Traseul limesului Roman pe teritoriul judeţului Mureş’, alături de castrele auxiliare de la Brâncoveneşti şi Sărăţeni şi a celor patru turnuri de pază de la Ibăneşti, Eremitu, Săcădat şi Chiherul de Jos.

În urma cercetărilor efectuate în 2004, în 2011 şi în 2012, din aşezare au fost recuperate diverse materiale arheologice, cum ar fi ceramică romană, care poate fi clasificată în funcţie de pastă şi nivel de ardere în mai multe categorii : vase din pastă gri-negricioasă, cu ingredienţi diverşi, care oferă ceramicii un aspect rudimentar, vase din pastă gălbuie, poroasă, care se fărâmiţează uşor şi vase din pastă cărămizie, bine arse, de o calitate superioară.

Campaniile de cercetare au evidenţiat că locuirea în această zonă a vicusului a fost intensă, locuinţele şi instalaţiile fiind dense şi aşezate la circa 20 de metri distanţă de drumul care ieşea din castru.

Castrul roman de la Călugăreni avea misiunea de a apăra graniţa de nord-est a Daciei romane şi a fost semnalat şi descris pentru prima dată la începutul secolului al XVIII-lea ca o fortificaţie romană patrulateră.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă