Noua exoplanetă descoperită, Kepler-78b, se află atât de aproape de steaua sa, încât suprafaţa ei este, de fapt, un ocean gigantic de lavă, spun cercetătorii. Mai mult, experţii au detectat lumină emisă de planetă, ceva neobişnuit pentru o lume atât de mică.
Pe Kepler-78b, anul durează doar 8,5 ore, din cauza faptului că se află extrem de aproape de steaua sa – de 40 de ori mai aproape de ea decât planeta Mercur din sistemul nostru solar. Temperaturile de la suprafaţa sa ajung la 2,760 de grade Celsius, prin urmare nefiind o gazdă posibilă pentru viaţa aşa cum o ştim noi.
Într-o lucrare separată, membrii aceluiaşi grup de cercetare au calculat că potenţiala exoplanetă KOI 1843.03, detectată anul trecut şi care îşi orbitează steaua în doar 4,25 de ore – ar fi compusă complet din fier, pentru a putea supravieţui forţelor de atracţie enorme ale soarelui său.
„Simplul fapt că poate supravieţui înseamnă că este extrem de densă (…) Dacă natura chiar face planete atât de dense, este o întrebare deschisă, dar ar fi uimitor”, a declarat John Winn de la Massachusetts Institute of Technology, co-autor al studiului.
Atât Kepler-78b, cât şi KOI 1843.03 au fost descoperite de telescopul spaţial Kepler de la NASA. Telescopul a funcţionat din luna martie 2009 până în mai anul acesta.