Potrivit rezultatelor unui raport prezentat recent, la o întâlnire anuală a Institutului american de arheologie la Chicago, de către cercetători de la Universitatea din Cincinnati, locuitorilor din Pompei le plăceau mâncărurile „delicate şi exotice” cu carne de flamingo, girafă şi arici de mare, scrie Agerpres.
Echipa de arheologi din Cincinnati a efectuat peste zece ani săpături în două cartiere din Pompei, unde locuia clasa de mijloc. Acolo se aflau circa 20 de restaurante, în bucătăriile cărora s-au găsit resturi şi deşeuri organice, printre care un picior de girafă. „Este singurul os de girafă găsit vreodată într-o zonă arheologică din Italia romană„, spune profesorul de istorie antică Steven Ellis, în raportul postat pe internet.
Descoperirea din ruinele unui restaurant tradiţional din Pompei demonstrează, potrivit cercetătorilor, că „vechii romani puteau parcurge distanţe lungi ca să cumpere mâncare exotică” şi că toţi aveau un regim bogat şi variat, nu numai cei avuţi.
Au mai fost descoperite şi condimente din Indonezia.
„Prin urmare, teoria tradiţională că plebea se hrănea cu ce găsea şi că se mulţumea cu puţin şi prost trebuie nuanţată: se poate vorbi mai degrabă de un nivel destul de ridicat în privinţa calităţii vieţii şi a regimului alimentar”, adaugă Ellis.
Situat în apropierea oraşului Napoli, Pompei, acoperit de cenuşă după erupţia Vezuviului, este cel mai bine conservat ansamblu urban din epoca romană, figurând pe lista Patrimoniului mondial al umanităţii din 1997.