Potrivit studiului, consumul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi a fost asociat cu o tensiune arterială periferică și centrală mai scăzută. Şi asta graţie unor compuși bioactivi care se fac responsabili de efectul de scădere a tensiunii arteriale. Este vorba, în principal, de acidul clorogenic, care este prezent în cea mai mare concentrație în boabele de cafea.
Autorii studiului punctează, totuşi, faptul că efectele cafelei asupra tensiunii arteriale sunt încă în dezbatere, în primul rând pentru că este dovedit că cofeina crește tensiunea arterială pe termen scurt.
„Cafeaua conține cofeină, care poate crește și scădea tensiunea arterială în situații acute, dar conține și antioxidanți și compuși bioactivi care pot fi responsabili pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale”, a explicat Megan K. Rhoads, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu, potrivit healthline.com
„Atunci când este procesat de microbiota intestinală, acidul clorogenic este descompus în metaboliți care pot scădea tensiunea arterială”, a adăugat Rhoads.
La rândul său, Dr. Debabrata Mukherjee, președintele Departamentului de Medicină Internă și profesor de medicină internă la Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, a subliniat faptul că cofeina poate crește tensiunea arterială în cazul persoanelor care nu obișnuiesc să bea cafea, însă ceilalți compuși bioactivi contrabalansează acest efect cu un efect final neutru spre pozitiv asupra tensiunii arteriale.
Citeste si De ce să adăugi un strop de cacao în cafea. Beneficii uimitoare pentru sănătate
Pentru a-și desfășura cercetarea, echipa a examinat un eșantion care includea 720 de bărbați și 783 de femei care au participat la Brisighella Heart Study. Acest studiu în curs, care a început în 1972, include un eșantion reprezentativ din oraşul italian Brisighella. Specialiștii au analizat tensiunea arterială a participanților, obiceiurile privind consumul de cafea, dar și alte date relevante privind sănătatea cardiovasculară. În urma analizei datelor, au descoperit că consumul de cafea a fost asociat cu o tensiune arterială scăzută.
”Tendința pare să fie pozitivă de la două cești de cafea în sus pe zi. Deci, consumul de cafea nu ar trebui să fie a priori interzis la consumatorii de cafea, dacă frica este că această licoare ar putea crește tensiunea”, a declarat Dr. Arrigo F.G. Cicero, autorul studiului.