Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească

Un microorganism care a vieţuit în urmă cu aproximativ 24.000 de ani a fost readus la viaţă de oamenii de ştiinţă ruşi. Mai mult decât atât, după revenirea la viaţă creatura a fost capabilă să se şi reproducă.
Oana Anghel
06 dec. 2021, 14:54
Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească
Sursa FOTO: USA Today

Cercetătorii ruşi au reuşit performanţa de a readuce la viaţă un animal microscopic care a fost înghețat timp de 24.000 de ani. Microorganismul şi-a petrecut tot acest timp în subteran, în permafrostul siberian.

Este vorba, mai exact, despre o nevertebrată microscopică cunoscută sub numele de rotifer. Această specie a trăit în apele din întreaga lume. Oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de capacitatea lor de a supraviețui condiţiilor de îngheţ şi deshidratării.

Rotiferul nu doar că a înviat odată cu dezgheţarea, dar s-a şi reprodus, acesta fiind un indiciu al faptului că aceste microorganisme deţin un mecanism prin care pot evita daunele celulare produse în timpul procesului de îngheț.

creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani

În timpul îngheţului, aceste creaturi intră într-o stare de criptobioză, în timpul căreia funcţiile biologice iau pauză.

Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani, capabilă să se reproducă şi să se hrănească

Probele animalului au fost preluate din sol înghețat extras din permafrost din nord-estul Siberiei. La laborator, microorganismele s-au dezgheţat şi s-au reprodus asexual printr-un proces numit partenogeneză. Mai mult decât atât, au putut să se hrănească.

Citeste si Fenomen straniu descoperit de cercetători. Un mineral care nu ar fi trebuit să existe la suprafaţa planetei noastre, găsit de oamenii de ştiinţă!

Raportul nostru este cea mai bună dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză. Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi viu înghețat și, pentru mamifere, în prezent nu este posibil. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopică, este un mare pas înainte”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino pentru Biologie Cercetări în Rusia, conform USA Today.

Studiul, publicat în Current Biology, reliefează faptul că animalele ar putea rezista la formarea cristalelor de gheață din timpul înghețării lente. Acest lucru sugerează faptul că microroganismele ar avea un mecanism care protejează toate părțile corpului de temperaturi extreme scăzute.

Alături de rotifere, şi nematodele, un tip de viermi, au capacitatea de a supravieţui zeci de mii de ani la temperaturi foarte scăzute. În 2018, aceşti viermi au fost aduşi la viaţă după mai bine de 30.000 de ani.

Citeste si O boală misterioasă face ravagii în SUA. Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi: „Problema este că nu am depistat agentul patogen”

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver