Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească

Un microorganism care a vieţuit în urmă cu aproximativ 24.000 de ani a fost readus la viaţă de oamenii de ştiinţă ruşi. Mai mult decât atât, după revenirea la viaţă creatura a fost capabilă să se şi reproducă.
Oana Anghel
06 dec. 2021, 14:54
Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă! Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani. Animalul este capabil să se reproducă şi să se hrănească
Sursa FOTO: USA Today

Cercetătorii ruşi au reuşit performanţa de a readuce la viaţă un animal microscopic care a fost înghețat timp de 24.000 de ani. Microorganismul şi-a petrecut tot acest timp în subteran, în permafrostul siberian.

Este vorba, mai exact, despre o nevertebrată microscopică cunoscută sub numele de rotifer. Această specie a trăit în apele din întreaga lume. Oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de capacitatea lor de a supraviețui condiţiilor de îngheţ şi deshidratării.

Rotiferul nu doar că a înviat odată cu dezgheţarea, dar s-a şi reprodus, acesta fiind un indiciu al faptului că aceste microorganisme deţin un mecanism prin care pot evita daunele celulare produse în timpul procesului de îngheț.

creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani

În timpul îngheţului, aceste creaturi intră într-o stare de criptobioză, în timpul căreia funcţiile biologice iau pauză.

Creatură readusă la viaţă după 24.000 de ani, capabilă să se reproducă şi să se hrănească

Probele animalului au fost preluate din sol înghețat extras din permafrost din nord-estul Siberiei. La laborator, microorganismele s-au dezgheţat şi s-au reprodus asexual printr-un proces numit partenogeneză. Mai mult decât atât, au putut să se hrănească.

Citeste si Fenomen straniu descoperit de cercetători. Un mineral care nu ar fi trebuit să existe la suprafaţa planetei noastre, găsit de oamenii de ştiinţă!

Raportul nostru este cea mai bună dovadă de astăzi că animalele multicelulare ar putea rezista zeci de mii de ani în criptobioză. Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi viu înghețat și, pentru mamifere, în prezent nu este posibil. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopică, este un mare pas înainte”, a declarat Stas Malavin, cercetător la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific Pushchino pentru Biologie Cercetări în Rusia, conform USA Today.

Studiul, publicat în Current Biology, reliefează faptul că animalele ar putea rezista la formarea cristalelor de gheață din timpul înghețării lente. Acest lucru sugerează faptul că microroganismele ar avea un mecanism care protejează toate părțile corpului de temperaturi extreme scăzute.

Alături de rotifere, şi nematodele, un tip de viermi, au capacitatea de a supravieţui zeci de mii de ani la temperaturi foarte scăzute. În 2018, aceşti viermi au fost aduşi la viaţă după mai bine de 30.000 de ani.

Citeste si O boală misterioasă face ravagii în SUA. Oamenii de ştiinţă sunt bulversaţi: „Problema este că nu am depistat agentul patogen”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ucraina dezvoltă o alternativă la sistemul Starlink în contextul disputelor internaționale
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!