Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă: ziua pe Pământ va ajunge să aibă 25 de ore

Zilele pe Pământ devin treptat mai lungi, pe măsură ce Luna se îndepărtează de planeta noastră, conform unei cercetări recente. Oamenii de știință au descoperit că, pe măsură ce Luna se distanțează, influența gravitațională a acesteia asupra Pământului scade, ceea ce încetinește rotația planetei și face ca zilele să devină mai lungi.
Mircea Filipescu
20 aug. 2024, 17:10
Descoperire epocală a oamenilor de ştiinţă: ziua pe Pământ va ajunge să aibă 25 de ore

Aceștia au estimat că zilele pe Pământ ar putea ajunge în cele din urmă la 25 de ore, dar au subliniat că acest proces ar dura aproximativ 200 de milioane de ani.

„Pe măsură ce Luna se îndepărtează, Pământul este ca un patinator artistic care se învârte, care încetinește în timp ce își întinde brațele”, a explicat savantul american Stephen Meyers, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, citat de Daily Mail.

În viitor, Luna va atinge o distanță stabilă și va rămâne vizibilă doar dintr-o parte a Pământului. Pentru acest studiu, Meyers și un coleg au reconstruit istoria îndelungată a relației dintre Pământ și Lună.

Zilele Pământului erau mai scurte acum miliarde de ani

Studiul a arătat că, în urmă cu 1,4 miliarde de ani, o zi pe Pământ dura doar aproximativ 18 ore. Cercetătorii au folosit o metodă statistică ce combină teoria astronomică cu observațiile geologice pentru a explora trecutul geologic al planetei noastre.

Aceasta le-a permis să refacă o istorie îndelungată a sistemului solar. Zilele Pământului erau mult mai scurte acum miliarde de ani, în principal pentru că Luna era mult mai aproape de planetă.

Această apropiere a făcut ca rotația Pământului să fie mai rapidă decât este astăzi, au concluzionat cercetătorii. Totuși, pe parcursul istoriei, Luna s-a îndepărtat treptat, într-un proces cunoscut sub numele de „recesiune lunară”.

Cunoștințele noastre despre acest proces provin de la misiunile Apollo, unde astronauții au plasat reflectoare pe Lună, permițând astfel oamenilor de știință să măsoare cu precizie viteza cu care Luna se retrage folosind lasere trimise de pe Pământ.

Pe măsură ce Luna se îndepărtează treptat în spațiu, aceasta încetinește rotația Pământului. Acest fenomen este legat de influența Lunii asupra mareelor oceanice. În timp ce Pământul se rotește, gravitația Lunii atrage oceanele, generând maree.

Gravitația Lunii determină apa oceanelor să se „umfle” în direcția ei, oriunde s-ar afla aceasta deasupra Pământului. În același timp, inerția încearcă să mențină apa pe loc. Dar gravitația Lunii este mai puternică, așa că apa se mișcă spre Lună.

Pe partea opusă a Pământului, atracția gravitațională a Lunii este mai slabă, deoarece se află la o distanță mai mare. Aici, inerția depășește gravitația Lunii, iar apa încearcă să se deplaseze în linie dreaptă, îndepărtându-se de Lună.

Toate aceste procese duc la creșterea treptată a lungimii zilelor pe Pământ. Deși aceste modificări sunt foarte mici și nu le vom observa în viața de zi cu zi, ele se vor cumula în milioane de ani, adăugând în cele din urmă o oră la ciclul diurn al Pământului, conform experților.

Citeşte şi: Patru metode rapide prin care poți scăpa de gheața din congelator. Ai nevoie de obiecte pe care sigur le ai deja în casă

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București