Descoperirea acestui pasaj spre centrul Pământului ar putea explica de ce rocile din mantaua planetei noastre se găsesc la peste 1.600 de kilometri distanţă de locul de unde au provenit, spun geologii americani, citaţi de Live Science.
Această formă de transport, care nu a fost descoperită până acum, ar putea fi o explicaţie plauzibilă pentru faptul că Panama are foarte puţini vulcani activi. Geologii au mai constatat că pe coasta de vest a Americii Centrale, placa tectonică Cocos se scufundă și împinge crusta oceanică sub cea continentală a faliilor din America de Nord, Caraibe și Panama, într-un proces denumit subducție.
Zona de subducţie dă naştere la „Arcul vulcanic” din America Centrală, unde lava trece dincolo de graniţe.
„Dar fenomenul se oprește în vestul statului Panama”, a afirmat David Bekaert, cercetător la Instituția Oceanografică Woods Hole din Massachusetts, Statele Unite, potrivit sursei citate.
Multă vreme, această pace relativă din această zonă a Pământului a fost un mister. Acum, însă, oamenii de ştiinţă au publicat un nou studiu din care reiese că acest fenomen neobişnuit de sub Panama este generat de o deschidere asemănătoare unei ferestre din placa tectonică Cocos, care este împinsă în jos spre centrul Pământului.
”Am descoperit că în anumite locuri din America Centrală și anume în vestul statului Panama și în spatele Arcului vulcanic din Costa Rica, avem semnele exotice de geochimie, care seamănă cu acelea din insulele Galapagos.
Chiar sub Panama, există o gaură, o fereastră în placa tectonică, care permite afluxul acestei componente a mantalei Pământului. Existența acestei anomalii poate explica lipsa vulcanilor activi din Panama”, a spus David Bekaert.
Citeşte şi: Belarus renunţă la statutul de ţară non-nucleară, o nouă ameninţare pentru NATO