Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au aflat, în urma unui studiu genetic asupra etiopienilor, că 40-50% din genomul lor se potriveşte mai mult cu populaţiile din afara Africii, decât cu cele de pe continent.
„Am aflat că genomul acestor etiopieni este apropiat de cel al populaţiilor din Egipt, Israel şi Siria„, a declarat cercetătorul Toomas Kivisild, de la Universitatea Cambridge.
Această descoperire susţine povestirea biblică despre Regina din Sheba, cunoscută în Etiopia drept Makeda. Biblia vorbeşte despre relaţiile diplomatice dintre regină şi regele Solomon din Israel, dar tradiţia etiopiană arată că relaţia lor a fost una mai intimă: ei au avut un fiu, Menelik I, primul împărat al Etiopiei.
Până acum, cercetătorii ştiau de legătura dintre Etiopia şi tărâmurile din afara Africii datorită unor dovezi din agricultură şi din limbaj. De exemplu, etio-semitica, un limbaj vorbit în Etiopia şi Eritrea, are origini din Orientul Mijlociu.
Cercetătorii au studiat ADN-ul a 188 de bărbaţi etiopieni, din 10 populaţii diverse. Ei veneau din regiuni diferite şi vorbeau limbi diferite. Ei au aflat că genele africane şi cele non-africane s-au amestecat în urmă cu circa 3.000 de ani. Regina din Sheba ar fi trăit, potrivit povestirilor şi dovezilor, în anii 1005-955 î.Hr., când au fost create rute comerciale şi când, probabil, Menelik I s-ar fi născut.
Relaţiile comerciale între Etiopia şi Orientul Mijlociu au continuat timp de secole întregi.