David Harrich, de la Queensland Institute of Medical Research din Australia, spune că a reuşit cu succes să modifice o proteină din HIV de care virusul are nevoie pentru a se replica, aceasta oprind acum creşterea virusului.
„Nu am văzut niciodată aşa ceva. Proteina modificată funcţionează de fiecare dată„, a declarat Harrich.
„Dacă cercetarea continuă la fel de bine, şi avem ceva probleme de rezolvat, ne uităm la un posibil tratament împotriva SIDA„, a mai spus cercetătorul.
Harrich a declarat că proteina modificată, denumită Nullbasic, a arătat o abilitate remarcabilă de a opri creşterea HIV-ului în laborator. Expertul a spus că „luptă cu foc împotriva focului”.
„Virusul va infecta o celulă, dar nu se va răspândi (…) Tot ai fi infectat cu HIV, nu este un tratament pentru virus, dar acesta va rămâne latent, nu se va trezi, aşa că nu se va mai dezvolta în SIDA”, a explicat Harrich.
„Cu un tratament ca acesta, vei putea avea un sistem imunitar sănătos”, a mai spus el.
O persoană cu HIV dezvoltă SIDA atunci când numărul celulelor CD4 ale sistemului imunitar scade sub 200 pe microlitru de sânge sau atunci când face o boală legată de SIDA – oricare din cele 22 de infecţii sau cancere legate de HIV.
Cei mai mulţi dintre oamenii infectaţi cu HIV, dacă nu sunt trataţi, nu vor face SIDA în următorii 10-15 ani sau chiar mai mult, potrivit ONU. Tratamentele retrovirale pot prelungi perioada.
Noua terapie Nullbasic, dacă va trece de toate testele, nu va mai permite niciodată transformarea HIV în SIDA, iar boala nu va mai fi mortală.
În plus, pacienţii cu HIV nu vor mai lua o sumedenie de medicamente, întrucât tratamentul se va baza pe o singură proteină.
Testele pe animale ale proteinei vor începe anul acesta, însă tratamentul va fi disponibil abia peste câţiva ani.
Potrivit ultimelor date ONU, numărul oamenilor infectaţi cu HIV a crescut în 2011 la 34 de milioane, de la 33,5 milioane în 2010. Cei mai mulţi dintre ei – 23,5 milioane – trăiesc în Africa. În 2011 au fost 1,7 milioane de morţi cauzate de SIDA.