Descoperire importantă pentru combaterea cariilor dentare

Cercetătorii francezi au realizat o descoperire importantă în domeniul terapiilor celulare aplicate în sănătatea bucodentară.
Iulian Tudor
03 aug. 2013, 12:54
Descoperire importantă pentru combaterea cariilor dentare

Cercetările ştiinţifice care vizează potenţialul regenerator al celulelor suşă se accelerează în toate domeniile medicinei, inclusiv în domeniul îngrijirii dentare. O inovaţie recentă îi determină pe oamenii de ştiinţă să spere că durerile cauzate de devitalizarea dinţilor cariaţi vor deveni o simplă amintire într-o bună zi, scrie Mediafax care citează lefigaro.fr.

Cercetătorii francezi au făcut o descoperire importantă în domeniul terapiilor celulare aplicate în sănătatea bucodentară. Studiul lor, publicat în revista Tissue Engineering din 22 iunie, arată că celulele suşă implantate într-un dinte de şoarece cariat au reuşit să se dezvolte pentru a reconstrui pulpa dentară. „În loc să devitalizăm un dinte, fapt care implică retragerea întregii pulpe dentare până la rădăcină, am încercat să îl ajutăm să se regenereze”, a explicat profesorul Catherine Chaussain de la Universitatea Paris-Descartes, coordonatoarea studiului.

Dinţii sunt organe esenţiale, pentru că ei reprezintă un factor al sănătăţii generale. Atunci când sunt devitalizaţi, devin fragili şi predispuşi la infecţii„, a adăugat cercetătoarea franceză.

Acest tip de terapie celulară reprezintă un beneficiu real pentru pacienţi, întrucât acesta permite dinţilor cariaţi să se reconstruiască şi să se cicatrizeze. Ideea pentru acest tip de tratament al cariilor a apărut în rândul cercetătorilor francezi după publicarea în anul 2000 a unui studiu american care a evidenţiat prezenţa în pulpa dentară a celulelor suşă. Ele sunt capabile nu doar să formeze pulpa (alcătuită din nervi, vase sangvine), ci şi dentina – partea dură a dintelui, aflată sub smalţul dentar.

Citeşte şi Cum îţi alegi pasta de dinţi şi de ce trebuie făcut detartrajul. Vezi soluţii de albire a dinţilor

Protocolul utilizat de echipa coordonată de profesorul Chaussain este relativ simplă: celulele suşă sunt prelevate din pulpa unui dinte sănătos, cultivate în laborator şi reinjectate în dinţii cariaţi.

Echipa de bioinginerie a doctorului Letourneur de la Universitatea Paris-Diderot, asociată acestui proiect, a produs la rândul său o serie de microdispozitive de urmărire radioactive, care urmăresc evoluţia celulelor grefate. „Riscul apare atunci când aceste celule evadează, se implantează în alte zone din corp şi vătămează alte organe”, a precizat profesorul Anne Poliard, biolog în echipa de la Universitatea Paris-Descartes. Descoperirile recente sunt însă spectaculoase, chiar dacă ele vizează deocamdată doar studiile pe şoareci.

Cercetările vor continua şi pe alte animale, însă va fi nevoie de cel puţin cinci până la zece ani înainte ca aceste terapii celulare să ajungă la dispoziţia medicilor stomatologi. Medicii vor trebui să treacă mai ales peste următorul obstacol: să găsească o modalitate eficientă pentru procurarea acestor celule. Ele nu pot fi prelevate din pulpa unor dinţi vii, întrucât operaţiunea ar distruge acei dinţi.

Înfiinţarea unor bănci de stocare de dinţi pare o soluţie privilegiată: dinţii de lapte, bogaţi în celule suşă, şi măselele de minte ale pacienţilor vor putea fi conservate în acele bănci până când pacientul va avea nevoie. Însă această opţiunea a generat deja dezbateri aprinse, întrucât riscul de comercializare ilegală îngrijorează comunitatea ştiinţifică. Cercetătorii francezi, care se tem că o serie de companii private vor dezvolta acest gen de activităţi, ar prefera ca acele centre de stocare să fie administrate de organisme publice.

Citeşte şi Vrei să ai DINŢI SĂNĂTOŞI? Vezi alimentele de care trebuie să te fereşti

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan felicită câștigătorii alegerilor din Germania și subliniază importanța cooperării bilaterale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!