Ulciorul a ieșit la suprafață întâmplător, în timpul lucrărilor agricole, iar bărbatul care a văzut piesa a anunțat imediat autoritățile și Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, care a trimis în comună unul dintre specialiștii instituției în arheologie.
„Piesa în cauză a fost descoperită în partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa, în apropierea drumului imperial care venea de la Dunăre și se îndrepta spre nordul provinciei Dacia. Ea provine dintr-un mormânt de incinerație de epocă romană (sec. II-III d. Chr.), căptușit cu lespezi de piatră. Partea superioară a mormântului a fost distrusă de lucrările agricole anterioare, moment în care probabil că a dispărut și cea mai mare parte a inventarului. În acest caz plugul a deranjat partea de jos, care mai conținea o cantitate mică din cenușa defunctului și ulciorul recuperat”, a declarat dr. Gică Băeștean, arheolog la MCDR Deva, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia s-a redeschis pentru vizitatori
Piesa a fost ridicată și predată în patrimoniul MCDR Deva, ea urmând să facă parte din colecția Muzeului de Arheologie din comuna Sarmizegetusa, aflat în imediata apropiere a ruinelor cetății Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pentru moment, piesa a intrat într-un proces de conservare, după care va fi expusă la muzeu.