James Cook (n. 27 octombrie 1728) a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.
Endeavour, cu care exploratorul britanic a făcut o călătorie istorică în Australia şi Noua Zeelandă între 1768 şi 1771, a fost scufundat în portul Newport în timpul războiului american de independenţă.
„Din 1999, facem cercetări pe mai multe epave din secolul al XVIII-lea într-o zonă de 3,7 kilometri pătraţi unde credem că Endeavour a fost scufundat”, a declarat Kevin Sumption, director al Muzeului maritim naţional australian, într-o conferinţă de presă joi. „Pe baza arhivelor şi a dovezilor arheologice, eu sunt convins că este vorba despre Endeavour”, a afirmat el, potrivit News.ro.
În acelaşi timp, Rhode Island Marine Archaeology Project a precizat că este prea devreme pentru a trage această concluzie.
Într-un comunicat, directoarea executivă a proiectului, DK Abbass, a declarat că „aceste concluzii se vor baza pe un proces ştiinţific adecvat şi nu pe emoţiile sau politica australienă”. Un purtător de cuvânt al Muzeului maritim naţional australian a răspuns că DK Abbass avea „dreptul la propria opinie cu privire la cantitatea mare de dovezi acumulate”.
Endeavour este vasul pe care căpitanul Cook a navigat din Anglia către Tahiti, apoi în Noua Zeelandă, înainte de a ajunge în 1770 şi să cartografieze coasta de est a continentului. Atunci când s-a scufundat în portul Newport în august 1778, vasul a fost redenumit Lord Sandwich şi britanicii l-au folosit pentru a ţine prizonieri de război în timpul revoluţiei americane.
Britanicii au scufundat nava, precum şi alte patru, pentru a împiedica flota franceză să intre în portul Newport pentru a-i susţine pe americani. Era cu câteva luni înainte de moartea lui Cook în Hawai în februarie 1779. După două secole pe fundul mării, doar în jur de 15% din resturile Endeavour au rămas intacte, potrivit Muzeului maritim naţional australian. „Accentul este de acum pus pe ceea ce poate fi protejat şi conservat”, a declarat Kevin Sumption.
Citeşte şi: Certificatul verde nu mai este OBLIGATORIU la intrarea în restaurante