Compania minieră care controlează zăcământul susține că a dat lovitura. Odată cu noua descoperire, timp de un secol, statele lumii nu-și vor mai face probleme privind materia primă necesară la bateriile și panourile solare.
Roca are în compoziție cantități uriașe de fosfor, substanță cheie pentru construirea de tehnologii ecologice. SUA și Europa se confruntă cu probleme privind alimentarea acestei materii prime.
Anterior, Rusia controla cele mai mari zăcăminte de roci fosfatice din lume. Acum, statul lui Vladimir Putin și-a încheiat aproape toate afacerile cu Occidentul, în contextul invaziei din Ucraina.
Compania Norge Mining a anunțat că până la 70 de miliarde de tone din resursa neregenerabilă au fost descoperite în sud-vestul Norvegiei, alături de zăcăminte din alte minerale strategice, precum titan și vanadiu.
Economia globală consumă an de an aproximativ 50 de milioane de tone de fosfor, iar prețurile sunt în creștere.
„Piața cumpărătorilor devine din ce în ce mai aglomerată de comerț limitat – din cauza instabilității politice din mai multe țări sursă, precum și a sancțiunilor internaționale impuse altora”, a menționat Norge Mining într-o postare pe blog din iunie. „Acest lucru îi obligă pe importatori să se teamă de o criză iminentă”.
Christian Vestre, ministrul Comerțului și Industriei din Norvegia, a declarat în iunie că executivul ia în calcul accelerarea construirii unei mine imense în Helleland. Prima mină ar putea începe să funcționeze cel târziu din 2028.
Liderul nordic a mai precizat că Guvernul are obligația de a dezvolta „cea mai durabilă industrie minieră din lume” în urma descoperirii mineralelor.