Printre cele 15.000 de volume păstrate în biblioteca prestigioasei universităţi americane se află trei suveniruri macabre, care amintesc de teribila modă a bibliopegiei antropodermice. Bibliopegia antropodermică era o practică populară în secolul al XVII-lea, ce consta în confecţionarea copertelor de carte din piele umană.
Site-ul Universităţii Harvard a readus în atenţia publicului acea tehnică. Informaţia a fost publicată prima dată în Harvard Crimson, ziarul studenţilor de la celebra universitate americană, însă a rămas aproape neobservată, în 2006. În urmă cu câteva zile, articolul a fost „dezgropat” de site-ul Reddit şi, de atunci, a fost distribuit în număr mare pe reţelele de socializare.
Una dintre cărţi, „Practicarum quaestionum circa leges regias”, a fost legată cu pielea unui om jupuit de viu în 1632. Autorul cărţii afirmă în prefaţa volumului că s-a gândit la acea copertă ca la un fel de „memento mori”.
Directorul departamentului de manuscrise rare de la Harvard, David Ferris, a declarat pentru Harvard Crimson că „legarea cărţii era considerată ca un omagiu, în spiritul inelelor şi bijuteriilor făcute din părul morţilor, în secolul al XIX-lea. Ceea ce astăzi ni se pare macabru, în epocă era considerat un fel de a onora memoria unui mort”.
Unul dintre celelalte două volume, „Des destinées de l’âme”, de Arsène Houssaye, provine dintr-o colecţie de eseuri franceze despre sufletul uman, iar pielea în care a fost legat a fost extrasă de pe spatele unei paciente anonime dintr-un azil psihiatric, decedată în urma unei crize de apoplexie. Al treilea volum este o traducere a „Metamorfozelor” lui Ovidiu. Alte cărţi legate în piele umană pot fi consultate la Universitatea Pennsylvania, scrie descopera.ro