Noul tratament, denumit Cobenfy, promite să ofere o alternativă pentru pacienții care nu au răspuns la medicamentele disponibile anterior, deschizând calea pentru o abordare diferită în tratarea schizofreniei.
Această afecțiune devastatoare afectează aproximativ 1 din 300 de persoane la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), și este caracterizată prin halucinații, izolare emoțională și declin cognitiv. În ciuda diagnosticării sale de mai bine de 130 de ani, progresul în tratarea eficientă a schizofreniei a fost limitat.
Potrivit experților, Cobenfy vizează receptori diferiți de cei asociați tratamentelor convenționale, oferind o nouă speranță pacienților. Aproximativ 5% dintre persoanele cu schizofrenie mor prin sinucidere, ceea ce face ca dezvoltarea unor tratamente eficiente să fie crucială.
„Acest medicament foloseşte, pentru prima dată după mai multe decenii, o nouă abordare în ceea ce priveşte tratamentul schizofreniei”, a declarat Tiffany Farchione de la Agenția americană pentru alimente și medicamente (FDA).
„Această autorizare oferă o nouă alternativă la medicamentele antipsihotice prescrise până în prezent”, a adăugat ea.
Și Lynsey Bilsland, coordonatoarea diviziei de sănătate mintală din cadrul Fundației Wellcome, a subliniat importanța acestui nou medicament.
„Noul medicament ar putea schimba datele problemei, mai ales pentru persoanele pentru care celelalte tratamente nu funcționează”. Ea a adăugat că „modul său de acțiune este complet diferit de cel al altor medicamente utilizate în prezent împotriva schizofreniei. El are potențialul de a schimba viața a milioane de oameni”, a declarat aceasta.
Cu toate acestea, noul tratament nu este lipsit de efecte secundare. Potențiale reacții adverse includ greață, vărsături, indigestie și probleme hepatice. Matt Jones, profesor de științe neurologice la Universitatea din Bristol, a remarcat că aceste efecte par să fie „reduse” comparativ cu cele ale medicamentelor existente, subliniind că „este o veste foarte bună pentru pacienți”.
Deși optimismul este la cote înalte, unii specialiști atrag atenția asupra necesității unor cercetări suplimentare.
„Este vorba, probabil, despre una dintre cele mai entuziasmante realizări din domeniul nostru”, a declarat Sameer Jauhar, psihiatru la King’s College din Londra, adăugând că sunt necesare studii clinice pe termen lung pentru a confirma pe deplin beneficiile acestui medicament.