Tim Reddish, fost campion paralimpic la înot, câştigător a peste 40 de medalii pentru echipa Angliei, şi-a pierdut vederea la vârsta de 31 de ani, când a fost diagnosticat cu o boală care degenera pigmentul retinei. În urma unei intervenţii de 10 ore, medicii i-au implantat un microcip de 3 milimetri în spatele ochiului, cu ajutorul căruia bărbatul poate vedea lumina şi formele, potrivit Daily Mail.
„Este incredibil, microcipul mi-a schimbat viaţa”, a spus Reddish, care în prezent este directorul Asociaţiei Paralimpicilor din Marea Britanie. Fostul înotător este unul dintre cei nouă oameni orbi care au participat la testarea acestui nou dispozitiv. El suferea de o boală ereditară care i-a afectat retina, în special fotoreceptorii ochiului. Cu toate că boala este incurabilă, nervul retinei rămând funcţional într-un singur punct. Dacă acest nerv este stimulat, o parte din vedere poate fi recuperată.
Chirurgii spitalului John Radcliffe din Oxford au îndepărtat o parte din creierul bărbatului pentru a face loc dispozitivului. Micul senzor a fost montat în spatele ochiului, în aceeaşi regiune în care creierul crează imagini în mod normal. El a fost conectat cu ajutorul unui fir mai subţire decât părul uman la o sursă de energie instalată în spatele urechii. Microcipul este construit din aproximatv 1.500 de pixeli, fiecare dintre ei având un amplificator şi un electrod pentru stimularea nervilor retinei.
În momentul în care lumina este detectată de dispozitiv şi intră în ochi, acesta trimite semnale electrice către nervul optic care transferă informaţia la creier. Astfel, pacientul poate vedea linii şi culori pe care le poate interpreta. După folosirea dispozitivului, fostul înotător spune că poate distinge fructele aşezaze pe o masă, semnele de circulaţie, lumina unei lămpi sau chiar ora indicată de un ceas.
„Sigur nu puteam să fac acest lucru înainte de operaţie. Acum pot să văd unidimensional„, a declarat fericitul bărbat care şi-a recuperat o parte din vedere. Cercetătorii sunt uimiţi de rezultatele testelor şi speră că acest dispozitiv poate ajuta peste 15 milioane de orbi care suferă de aceeaşi condiţie ca şi Tim Reddish. Ei spun că acesta este primul pas spre inventarea ochiului bionic.
Citeşte şi: Un bolnav de cancer îşi va recăpăta mirosul după ce doctorii i-au CRESCUT un nas nou PE BRAŢ