Cei doi copii care au murit pe munte fiind loviţi puternic de stânci în momentul declanşării avalanşei în Munţii Retezat sunt Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi fiind însoţiţi pe munte de către taţii lor.
Cei doi copii au multiple performanţe în alpinism şi sunt foarte cunoscuţi în domeniu.
Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ea a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007.
Un an mai târziu, în august 2014, Geta Popescu a reuşit să cucerească Vârful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai înalt vulcan al Asiei. Şi în acest caz, Geta a depăşit recordul surorii sale, stabilit în iulie 2008. În decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reuşit să devină cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depăşind din nou recordul surorii ei din 2008.
În luna februarie a anului 2016 a obţinut un alt record mondial de vârstă când a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai înalt vârf din America de Sus. A depăşit astfel un record deţinut încă din 2002 de o sportivă din America.
Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.
Erik Gulacsi avea 12 ani şi era şi el un alpinist profesionist,. fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.
În ianuarie 2017, Erik Gulacsi a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua (6.962 metri), la doar 12 ani.
Toți cei 56 de turiști, din muntii Retezat, coordonați de către echipele de salvatori au ajuns în siguranță la refugiul Gențina, cele 5 persoane rănite în accidentul de avalanșă sunt în prezent coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara.
Ceilalți 51 de turiști, toți adulți, au luat decizia să rămână peste noapte la refugiul Gențiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale.
Din cauza condițiilor meteorologice, s-a luat decizia ca misiunea de recuperare a celor două victime rămase la locul producerii avalanșei, să se reia în dimineața zilei de 23.04.2017, orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont Hunedoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.