UPDATE: Administraţia Naţională a Penitenciarelor face următoarele precizări:
În vederea asigurării unei stări de sănătate corespunzătoare a deţinuţilor, la Penitenciarul Jilava se aplică toate măsurile profilactice, curative şi recuperatorii.
Astfel, prin grija administraţiei locului de deţinere se efectuează acţiuni de dezinsecţie şi deratizare, periodic şi ori de câte ori este necesar.
Aceste activităţi sunt derulate în conformitate cu normele legale în vigoare, în prezenţa câte unui deţinut din camerele de deţinere în care se realizează acţiunile de dezinsecţie şi deratizare, ocazie cu care se întocmește o serie de documente specifice.
Precizăm că, la acest moment, nu sunt înregistrate sesizări din partea persoanelor custodiate cu privire la existenţa unor cazuri similare cu cele din materialul prezentat.
Disperat de conditiile degradante si periculoase in care sunt obligate sa isi ispaseasca pedeapsa persoanale aflate in detentie in Penitenciarul Jilava, un detinut a mărturisit că a găsit în celulă un miriapod lung de circa 15 cm si gros cat un deget
„Pana acum am fost obisnuiti sa traim printre plosnite, sobolani, pureci, igrasie si mucegai. Mai nou a aparut un nou colocatar, celulele au fost invadate de mii de lacuste. Alaturat va trimit un exemplar din acest nou parazit”, a spus detinutul, potrivit luju.ro.
Miriapodele sunt veninoase si apar in zonele cu exces de umezeala si de gandaci
Conform literaturii de specialitate, miriapodele se hranesc cu gandaci si alte insecte si apar in habitatele cu exces de umiditate, in special in cladirile vechi, cu pereti crapati si fundatiile inundate unde exista invazii de insecte mai mici pe care acestea le vaneaza.
Miriapodele pot avea de la 15 si pana la 177 de perechi de picioare (exemplarul trimis prin posta are 20 de perechi de picioare) si au o viteza uluitoare de deplasare. Muscatura lor este foarte dureroasa, cauzand dureri severe, amorteala si inflamatii, intrucat miriapodele sunt veninoase. In general veninul acestora nu pune viata oamenilor in pericol.