Leşurile au fost găsite de localnici, alertaţi de mirosul insuportabil. La faţa locului s-au deplasat comisari ai Gărzii de Mediu Suceava, dar şi politiştii care încearcă acum să afle de unde provin lesurile. Cel mai probabil, spun cei de la Garda de Mediu, rămăşiţele provin de la un abator din judeţul Suceava sau din Botoşani care nu are contract pentru distrugerea resturilor.
„Echipa de permanenţă a Gărzii de Mediu s-a deplasat în localitatea Băneşti, comuna Fântanele, timp în care eu am luat legătura cu comisarul şef din Judeţul Botoşani pentru că fiind la limita judeţului există posibilitatea ca rămişiţele să provină din judeţul Botoşani. Împreună cu colegii din Botoşani, cu poliţia, am făcut investigaţii, proces – verbal de constatare. Deocamdată nu există pericolul unui focar de infecţie întrucât este foarte frig afară”, a declarat Adriana Iordache, şef Garda de Mediu Suceava.
Copitele de cal găsite în albia râului Siret, în localitatea Fântânele, vor fi colectate în următoarele ore, a anunţat, vineri, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, care a precizat că a discutat şi cu reprezentanţii unei firme autorizate care să le preia şi să le şi incinereze, notează Mediafax.
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a convocat, vineri după-amiază, la Fântânele, grupul de suport tehnic în probleme de mediu din cadrul Comandamentului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi s-a stabilit ca primă măsură colectarea tuturor resturilor din albia râului Siret.
Prefectul a spus că pentru colectarea resturilor de cai, care sunt împrăştiate pe o rază de 500 de metri, intervin reprezentanţi ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă Fântânele, sprijiniţi de reprezentanţi ai ISU Suceava, care au adus şi o barcă pneumatică, dar şi instalaţie pentru iluminat pe timp de noapte.
„Estimez că în două-trei ore se vor colecta toate deşeurile de animale din albie”, a spus prefectu,l care a estimat că sunt 150-200 de copite de cal care ar proveni „de la abatorizarea a circa 40-50 de cai”.
Sinescu a precizat că a discutat cu reprezentanţii unei firme autorizate care vor prelua întreaga cantitate de deşeuri de animale, ce vor fi incinerate.
El a mai spus că au fost făcute verificări la abatorul din judeţul Suceava care comercializează carne de cal şi s-a stabilit că tot ce au abatorizat au dus în Polonia, la cererea partenerului polonez fiind livrate şi copitele şi capetele cailor.
Prefectul a precizat că ancheta în acest caz continuă pentru identificarea vinovaţilor.