Acestea sunt în prezent ambalate în pungi speciale, iar ulterior vor fi depuse într-o cameră frigorifică. Numeroase rămăşiţe umane şi efecte personale ale victimelor au fost deja colectate la faţa locului în trecut. Până în prezent, resturile celor 298 de victime au fost identificate şi ministrul olandez al afacerilor externe, Bert Koenders, a avertizat că rămăşiţele a nouă alte persoane ar putea să nu fie găsite niciodată. „Dacă resturi umane sunt găsite în cursul operaţiunilor, ele vor fi de asemenea transportate”, a precizat el duminică, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Experţi din domeniul securităţii din Olanda au început duminică evacuarea fragmentelor avionului, care se pare că a fost doborât în estul Ucrainei, într-o localitate situată nu departe de Doneţk, la patru luni după tragedia în care Occidentul întrevede mâna Moscovei.
Citeşte şi Zborul MH17: Nu toate corpurile victimelor ar putea fi găsite, afirmă şeful diplomaţiei olandeze
Primul transport cu fragmente ale avionului malaezian a plecat deja spre cea mai apropiată staţie de cale ferată, de unde va porni spre Harkov, oraş din estul Ucrainei, dar controlat de autorităţile de la Kiev, iar apoi spre Olanda.
Evacuarea fragmentelor epavei avionului a fost îndelung amânată din cauza insecurităţii în această regiune, unde violenţele între armata ucraineană şi separatişti sunt frecvente, în pofida armistiţiului semnat la 5 septembrie de ambele părţi, dar care nu este respectat în totalitate.
Luptele, care se dau de obicei la 15 km de locul prăbuşirii avionului, au încetat cu toate acestea duminică dimineaţă, au relatat reporterii AFP în teren.
Zborul MH17 doborât în Ucraina: Operaţiunile de evacuare a fragmentelor avionului malaezian au început
Operaţiunile de evacuare erau efectuate duminică, în condiţii de ceaţă şi de frig glacial, de 15 angajaţi ai aşa-zisului Minister al Situaţiilor de Urgenţă al separatiştilor din Doneţk, sub supravegherea unor experţi olandezi în veste antiglonţ şi jachete galbene fluorescente şi observatori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în mantouri albastre şi căşti albe.
Resturi ale avionului erau risipite pe solul încă îngheţat dimineaţa devreme: o parte a cabinei piloţilor, un scaun violet, o bucată de motor erau vizibile într-o zonă delimitată de separatişti înarmaţi cu automate Kalaşnikov.
„Nu ştim dacă toate rămăşiţele carcasei vor fi transportate în Olanda”, a declarat Wim van der Weegen, un purtător de cuvânt al Biroului de anchetă olandez (OVV) pentru AFP la Haga.
„Trebuie să se ţină seama că zona de cercetare este foarte mare. Noi avem o listă care enumeră bucăţile cele mai importante în interesul anchetei şi acestea bucăţi sunt cele care au prioritate”, a adăugat el, fără să detalieze natura acestora.