Acel semnal a luat forma unor unde gravitaţionale Teoria „inflaţiei” cosmice, care se referă la acea fracţiune de secundă în care s-a format Universul a fost formulată iniţail în 1979, de fizicianul american Alan Guth, iar prima detecţie a undelor gravitaţionale primordiale, care a fost menţionată în Teoria Relativităţii, a lui Einstein, vine să confirme Big-Bang-ul.
Cu ajutorul telescopului BICEP2, de la Polul Sud, ei au reuşit să identifice lumina difuză ce s-a produs la apariţia Universului, acele microunde răspândite de Big Bang, „markerul rezidual” sau acea radiaţie cosmică de fond, scrie bbc.co.uk.
Specialiştii spun că Polul Sud este „locul de pe Pământ cel mai apropiat de spaţiu, unde cerul este cel mai senin, mai uscat şi mai stabil. Este ideal pentru observarea microundelor răspândite de Big Bang”.
„Este spactacular”, a exclamat profesorul Marc Kamionkowski, de la Universitatea Johns Hopkins, care a participat la studiu. Detectarea semnalului naşterii Universului este „unul din cele mai importante obiective din cosmologia de astăzi și apare în urma unei munci imense desfășurate de un mare număr de cercetători”, a ţinut să precizeze la rândul său John Kovac, profesor de astronomie și fizică la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, șeful echipei de cercetare.
În deplasarea lor, undele gravitaționale comprimă spațiul, lucru care produce o semnătură distinctă în fondul cosmologic, au explicat cercetătorii. Ca și undele luminoase, undele gravitaţionale sunt polarizate. „Caracteristica unei polarizări în vârtej este semnătura unică a undelor gravitaționale și este prima imagine directă a acestor unde pe cerul primordial”, a explicat un alt cercetător participant la studiu, Chao-Lin Kuo, fizician la Stanford.
Printre cei mai încântaţi de această colosală descoperire despre naşterea Universului se numără şi Tom LeCompte, fizician la CERN, care nu a participat la cercetări, dar spune că această descoperire este demnă de Premiul Nobel. El a comparat descoperirea cu bosonul lui Higgs, particula elementară ce dă masă altor particule.