Descoperire UIMITOARE făcută de cercetători: Cancerul poate fi tratat cu celulele sistemului imunitar al altei persoane

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au arătat că, dacă propriile celule din sistemul imunitar al pacientului sunt incapabile să recunoască şi să atace tumorile, celulele sistemului imunitar al altei persoane ar putea face acest lucru.
Filip Stan
26 mai 2016, 05:42
Descoperire UIMITOARE făcută de cercetători: Cancerul poate fi tratat cu celulele sistemului imunitar al altei persoane

Într-un nou studiu, oamenii de ştiinţă au demonstrat că, prin introducerea anumitor componente ale celulelor imune (celule T) de la un donator sănătos în celulele imune disfuncţionale ale unui pacient cu cancer, ei pot „învăţa” aceste celule să recunoască celulele canceroase şi să le atace, scrie Descoperă.

„Într-un fel, descoperirile noastre arată că răspunsul imun la pacienţii cu cancer poate fi consolidat. Există mai multe aspecte în celulele canceroase pe care le putem exploata”, spune membrul echipei, Ton Schumacher de la Institutul de Cancer din Olanda.

„O modalitate de a face acest lucru este de a găsi celulele T potrivite de la un donator. Acele celulele T pot fi apoi utilizate pentru a modifica genetic celulele T proprii ale pacientului, astfel încât acestea să poată detecta celulele canceroase”, a explicat Ton Schumacher.

Tratamentele existente încearcă să distrugă celulele canceroase prin pomparea în corp a asubstanţelor chimice (procedură cunoscută şi sub denumirea de chimioterapie) sau cu lumină de laser (radioterapie). Aceste metode sunt extrem de nocive, aşa că oamenii de ştiinţă din întreaga lume încearcă să dezvolte o altă metodă numită imunoterapie, ce pare să aibă o mare speranţă.

Imunoterapia se bazează pe ideea că anumite tratamente ar putea impulsiona propriul sistem imunitar al unui pacient să lupte singur împotriva cancerului.

Dar când vine vorba de cancer, celulele T pot eşua din două motive principale: fie din cauza anumitor „bariere” care interferează cu capacitatea lor de a depista celulele canceroase, sau pur şi simplu, aceste celule T nu consideră necesar să distrugă celulele canceroase.

Recent, oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate foarte promiţătoare. Într-un studiu, celulele T defecte au fost extrase din sângele pacienţilor cu leucemie, reprogramate pentru a depista tipul specific de cancer şi apoi reintroduse în organismul pacientului pentru a lupta mai eficient cu boala, potrivit Descoperă.

„Într-un studiu, 94% dintre pacienţii cu leucemie limfoblastică acută au prezentat semne de dispariţie completă a simptomelor. Pentru pacienţii cu alte tipuri de cancer de sânge, ratele de răspuns au fost de peste 80% şi mai mult de jumătate au experimentat o remisie completă”, a declarat Fiona MacDonald.

Ei au identificat secvenţe corecte de ADN prin cartografierea unor fragmente de proteine numite neo-antigeni pe suprafaţa celulelor canceroase la trei pacienţi de la Spitalul Universitar din Oslo. La toţi cei 3 pacienţi, celulele canceroase păreau să afişeze un număr mare de diverşi neo-antigeni, dar niciunul nu a fost luat de propriile lor celule T. Din fericire, ei au stimulat un răspuns imun în celulele imune ale donatorului sănătos.

Deci, practic, ei folosesc un sistem de „împrumut” imunitar pentru a ajuta sistemul imunitar existent „să depisteze” celulele canceroase.


DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum arată buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Ce trebuie să cunoști înainte să votezi
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Alegeri prezidențiale în România: George Simion, favorit-surpriză în primul tur
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili