În urmă cu aproximativ 60.000 de ani un grup de oameni de Neanderthal au săpat un mormânt în această mică grotă, unde au depus trupul unui membru mai în vârstă al clanului lor. Scheletul acestui om de Neanderthal a fost descoperit din 1908, însă implicațiile acestei descoperiri au devenit clare abia recent, după reanalizarea sitului.
Arheologii se întreabă de multă vreme dacă oamenii de Neanderthal își îngropau morții, în contextul în care practicarea unui cult al morților reprezintă o caracteristică cheie a comportamentului omului modern (modern în sens biologic-evolutiv).
În ultimii câțiva ani oamenii de știință au ajuns la concluzia că neanderthalienii urmau și alte practici pe care le consideram specifice pentru Homo sapiens. Aceștia își decorau corpurile și fabricau unelte sofisticate. Mai mult decât atât, ei aveau acest comportament cu mult înainte ca oamenii moderni să apară în același areal geografic cu ei, ceea ce indică faptul că Neanderthalienii și-au dezvoltat o cultură și un sistem de tradiții în mod independent și nu s-au inspirat de la Homo sapiens, scrie Agerpres.
De-a lungul anilor au existat și voci care au susținut că într-o serie de situri neanderthaliene existau dovezi ale practicilor legate de îngropare. Majoritatea criticilor însă invocau faptul că aceste situri au fost excavate în urmă cu mult timp, folosindu-se niște metode învechite, iar informațiile adunate sunt insuficiente pentru a stabili dacă oamenii de Neanderthal își îngropau cu adevărat morții.
În cadrul unui nou studiu, William Rendu de la Universitatea New York și colegii săi au redeschis situl din peștera franceză, recuperând mai multe oseminte și dinți de oameni de Neanderthal , precum și o serie de unelte din piatră și rămășițe de animale.
După ce au identificat cu succes poziția exactă a gropii în care a fost descoperit scheletul în anul 1908, echipa a reușit să o analizeze în detaliu. Cercetătorii au identificat o serie de detalii care susțin că această groapă a fost modificată cel puțin parțial în scopul de a fi folosită pentru a îngropa trupul unui om de Neanderthal. De asemenea, ei au observat că osemintele de neanderthalian descoperite acolo nu prezentau urme de dinți, nefiind roase de alte animale carnivore, spre deosebire de celelalte oase de origine animală descoperite în sit. Acest lucru indică faptul că trupul a fost îngropat în mod intenționat și acoperit rapid pentru ca animalele necrofage să nu poată ajunge la el.
‘Existența unei gropi modificată artificial și îngroparea rapidă a trupului constituie niște dovezi convingătoare cu privire la practicarea unui cult al morților”, conform concluziei oamenilor de știință, publicată în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.