O analiză a probelor medicale duce la concluzia unei legături de cauzalitate între consumul de alcool şi cancerul declanşat în şapte zone din organism: orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect şi sânii femeilor, a declarat profesorul Jennie Connor, cercetător la Universitatea din Otago, din sud-vestul Noii Zeelande.
Citeşte şi O vedetă din România e dependentă de SEX: „Dacă nu fac, pot avea cancer la sân”
Deşi a existat o asociere recunoscută de mult timp între alcool şi cancer, o legătura de cauzalitate înseamnă că există dovezi potrivit cărora consumul de alcool poate duce direct la declanşarea cancerului, a spus Connor într-un comunicat.
EXISTĂ DOVEZI CLARE
Legătura de cauzalitate a fost susţinută de dovada unei relaţii doză-răspuns, de scăderea cel puţin parţială a riscului atunci când consumul de alcool este redus, de ajustarea statistică pentru alţi factori care ar putea explica asocierea şi de asocierea specifică cu anumite tipuri de cancer.
Trecerea în revistă a cazurilor cercetate de echipa de specialişti neozeelandezi evidenţiază că aproximativ o jumătate de milion de decese de cancer produse în 2012 (5,8% din numărul deceselor de cancer la nivel mondial) sunt legate de consumul de alcool.
Citeşte şi 10 semne evidente ale cancerului pe care cei mai mulţi oameni le ignoră
CINE RISCĂ CEL MAI MULT?
Cele mai mari riscuri au fost asociate cu persoanele care beau foarte mult, dar există riscuri oncologice şi pentru cei care consumă puţin sau moderat.
De asemenea, în urma acestei analize, cercetătorii au ajuns şi la concluzia că nivelul de protecţie al sistemului cardiovascular pe care îl asigură consumul moderat de alcool nu este foarte ridicat.