ELICOPTER PRĂBUŞIT. După finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol și în zbor a celor 9 aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din data de 15 decembrie, conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General de Aviație al MAI l-au informat pe viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care a aprobat reluarea zborurilor.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, ca urmare a activităților de investigații preliminare ale accidentului aviatic produs pe 15 decembrie efectuate de reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului și din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol.
Vezi: PRIMELE IMAGINI ale tragediei de la Siutghiol filmate cu o DRONĂ VIDEO
Elicopterele SMURD operează începând din prima zi de Crăciun la punctele de operare aeromedicală din Bucureşti, Târgu-Mureş, Iaşi, Galaţi, Craiova şi Arad, excepţie făcând punctul din Constanţa.
în cursul zilei de astăzi, o primă misiune a unui elicopter SMURD Bucureşti a avut loc în judeţul Constanţa pentru a aduce la spitalul Marie Curie din Bucureşti o fetiţă de 1 an şi 3 luni cu insuficienţă renală cronică, conform MAI.
În perioada cât elicopterele SMURD au fost consemnate la sol, misiunile aeromedicale au fost asigurate de alte aeronave ale MAI, precum şi de unele ale Armatei.
VEZI şi Imagini CUTREMURĂTOARE cu elicopterul SMURD prăbuşit. O victimă se ZBĂTEA să supravieţuiască VIDEO
Niciunul dintre cei patru membri ai echipajului nu a supravieţuit. Pilotul, copilotul, doctorița și asistenta și-au găsit sfârșitul în apele înghețate ale lacului Siutghiol. Cu toții au lăsat în urmă familii în lacrimi și copii orfani.
Asistenta echipajului, Gabriela Camelia Harton, avea 37 de ani şi a lăsat în urmă un copil de 11 ani. Femeia tocmai aflase că este însărcinată și, cu doar 20 de minute înainte ca elicopterul să se prăbuşească, îi spusese și iubitului său.
Citeşte şi Elicopter SMURD prăbuşit în Mamaia: Cum a fost găsit copilotul în lacul Siutghiol
Gabriela nu a avut o viață ușoară. A crescut fără mamă, iar tatăl era bolnav. Soţul ei a murit din cauza unei tumori atunci când fiica lor avea doar 1 an. Cumpărase un apartament în rate pentru care făcea eforturi să îl plătească, aşa că lucra în paralel ca asistent pentru un medic stomatolog.
Gabriela era bună prietenă cu doctoriţa Laura Vizireanu, prima găsită de salvatori. Avea 39 de ani şi era medic la Unitatea de Urgenţă a Spitalului din Constanţa. A fost căsătorită cu şeful Poliţiei Brăila, dar divorțaseră anul trecut. Femeia a lăsat în urmă un băiețel de patru ani.
Citeşte şi ELICOPTER SMURD PRĂBUŞIT. Pilotul şi asistenta au murit ÎNECAŢI. Primele date ale anchetei
Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, era din Buzău și avea 47 de ani. Soția sa este profesoară, iar fiica – studentă în Capitală. Petru Cătuneanu era angajat al Ministerului de Interne de 10 ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopterul de tip EC 135.
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, era cetăţean de onoare al orașului Mioveni pentru merite în salvarea vieţilor. Avea 42 de ani și era angajat al Ministerului de Interne de 7 ani. Era căsătorit cu o educatoare de la gradiniţa din oraş şi aveau un copil mic. A zburat 1.600 de ore, dintre care 500 doar pe acest tip de elicopter.