Descoperire uluitoare despre cofeină. Vezi cu cât timp în urmă consumau oamenii acest stimulent

Relația de dragoste dintre oameni și cafeină durează de foarte mult timp, mai mult decât se credea înainte, conform unui studiu desfășurat la Universitatea din New Mexico care indică faptul că în regiunea de sud-vest a Americii de Nord se consuma așa-numita "băutură neagră" încă de acum 1.200 de ani, informează cnet.com.
Filip Stan
16 sept. 2015, 09:09
Descoperire uluitoare despre cofeină. Vezi cu cât timp în urmă consumau oamenii acest stimulent

În general se credea că povestea consumului de cafeină a început în Etiopia, locul de origine al plantei de cafea arabică. De acolo, această plantă și consumul de cafea s-a răspândit în Peninsula Arabia prin Yemen în secolul XV. Conform noului studiu însă, vechii locuitori ai zonei de sud-vest a Statelor Unite și respectiv din nord-vestul Mexicului ar fi consumat cafeină încă din jurul anului 750 d.Hr.

„Acest studiu este important pentru că demonstrează călătoria nord-americană a două plante care conțineau cafeină — acestea erau folosite în schimburi și consumate pe scară largă în (zona) de sud-vest”, conform coordonatorului acestui studiu, Patricia Crown, profesor de antropologie la Universitatea din New Mexico.

Potrivit Agerpres, cercetătorii au studiat reziduurile organice rămase pe fragmente foarte vechi de ceramică. Ei au analizat 177 astfel de fragmente descoperite în situri arheologice din zona de sud-vest a Americii de Nord, din diferite perioade istorice, pentru a descoperi dacă se consumau băuturi cu cafeină și cât de răspândit era acest consum. Pe 40 dintre cele 177 de fragmente ceramice au fost identificate urme de cafeină.

Vezi: Arheologii au descoperit în Neamţ o statuetă veche de 23.000 de ani

Analiza acestora a dus la concluzia că vechii locuitori ai continentului nord-american consumau două tipuri diferite de băuturi din plante ce conțin cafeină, fără însă a fi vorba de planta de cafea propriu-zisă. Una dintre băuturi era obținută din cacao, iar cealaltă din frunzele și rămurelele unei specii de laur denumită Ilex vomitoria sau „yaupon” în limba amerindienilor.

Niciuna dintre aceste două plante nu creștea în sud-vestul nord-american, dar existau schimburi comerciale cu regiunile în care creșteau aceste plante.

Consumul băuturilor ce conțineau cafeină nu era însă un lucru banal, așa cum este în prezent consumul de cafea. Astfel de băuturi era consumate doar la ocazii speciale, în diferite ritualuri, la întâlniri importante sau în scopuri medicinale.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Nicu Ceaușescu. De ce nu-l accepta nomenclatura. Marea problemă
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...