In general, acestea sunt dispuse in grupuri ce pot numara mai multe sute de asemenea obiecte. Ele se gasesc in special pe un platou din apropierea orasului Phonsavan, dar sunt circa 90 de situri in care se numara peste 3.000 de boluri de piatra, pe o suprafata de circa 1.000 km2.
Provizii, alcool, urne funerare
Fiecare vas poate masura pâna la 3 metri inaltime, toate fiind taiate in piatra: cel mai frecvent calcar, gresie, dar uneori si granit, iar unele sunt ornamentate cu basoreliefuri exterioare. Existenta „gulerelor” din jurul gurii fiecarui vas sugereaza prinderea lor, odinioara, cu cercuri care sa le faca mai rezistente.
Platoul bolurilor este considerat vechi de peste 2000 de ani. Inca nu se cunoaste provenienta acestor boluri imense, insa e foarte probabila utilizarea lor: stocarea proviziilor de hrana si cuve de fermentatie pentru alcoolul de orez. Se mai presupune ca puteau servi, de asemenea, pentru a strânge apa de ploaie cazuta in sezonul musonilor sau, si mai bizar, drept urne funerare. Aceasta ultima supozitie vine din faptul ca in jurul unor asemenea obiecte au fost gasite resturi umane (oseminte, dinti), precum si obiecte cu specific funerar si piese de ceramica.
Victime ale razboiului, pe timp de pace
Situl a fost descoperit in anii 1930 de arheologul francez Madeleine Colani, dar razboiul si politicienii au impiedicat sapaturile in zona pâna in 1994. In timpul razboiului din Vietnam multe vase au fost distruse de bombardamentele americane si, foarte grav, exista si azi mii de tone de munitie neexplodata in preajma acestora, ceea ce face dificile si periculoase cercetarile arheologice, scrie Revista Magazin.
Intre 1964 si 1973, fortele americane au efectuat circa 600.000 de misiuni de bombardament deasupra Laosului – devenita astfel tara cea mai bombardata de pe planeta –, iar provincia Xieng Khouang a fost a doua cea mai vizata de aceste actiuni, cu peste 63.000 de bombe, din care nu mai putin de 30% nu au explodat la impactul cu solul.
De aceea, anual, numerosi oameni mor sau sunt raniti din cauza proiectilelor ramase din timpul razboiului. In prezent se fac demersuri pentru clasificarea Platoului Bolurilor pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, iar mai multe organizatii internationale desfasoara campanii de deminare. In acest timp, siturile ce prezinta siguranta se afla permanent in atentia turistilor, bucurându-se de mare interes, cu atât mai mult cu cât ele se afla in vecinatatea altor obiective importante, cum sunt sursele de apa termala (Muang Kham, situl 23) ori, cel mai cunoscut – situl 52, cu 392 de vase, situat in apropierea satului traditional Hmong.
Istoria, dupa cum se vede, se schimba. Din pacate, multi oameni pastreaza in ei aceeasi ancestrala vocatie de a ucide si a distruge.