”Operațiunile de recuperare și de asigurare a operelor Muzeului civic din Amatrice, din care cel mai important tablou — Madonna con bambino e san Giovannino — de Cola dell’Amatrice (Nicola Filotesio), artist, sculptor și arhitect al Renașterii în prima jumătate a secolului al XVI-lea, au fost încheiate cu succes”, se arată într-un comunicat al ministerului Culturii, potrivit Agerpres.
Trei capodopere ale orfevrăriei secolului XV, dar și alte opere, au fost recuperate din acest muzeu dar și o replică a Giulgiului care se găsea în Biserica San Francesco di Borgo, la Arquata del Tronto, un alt oraș grav afectat de cutremurul care s-a soldat cu 293 de morți.
Cele două operațiuni au fost efectuate în plină zonă roșie unde salvatorii îndepărtează molozul și unde accesul publicului este interzis, potrivit comunicatului amintit.
”Prețioasele opere ale Muzeului din Amatrice și Giulgiul de la Arquata sunt acum în siguranță”, potrivit ministrului italian al culturii Dario Franceschini citat de comunicatul amintit, încheie AFP.
Un număr de 11 români au murit în cutremurul din Italia. Trupurile neînsufleţite a 7 români au fost aduse marţi în ţară, iar un al optulea a ajuns joi. Pentru ceilalţi români care au murit în seism, rudele au optat pentru înmormântarea în Italia.
Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare în sumă de 6.000 de euro pentru copiii rămaşi orfani în urma cutremurului din Italia, în sumă de 1.000 de euro pentru fiecare persoană decedată în seism, 10.000 de euro pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuinţe au fost distruse în proporţie de peste 50% şi îşi menţin reşedinţa în Italia şi 3.000 de euro pentru cei care nu au locuinţă proprie, dar nu mai au unde să stea după cataclism.
De aceste ajutoare urmează să beneficieze aproximativ 50 de familii.
În total, 292 de oameni şi-au pierdut viaţa în seism, dintre care 231 au murit la Amatrice în urma cutremurului din 24 august, iar 11 la Accumoli. Alte cinci persoane au murit în regiunea vecină Le Marche. Printre aceştia se numără şi 11 români.
În regiunile devastate de seism trăiesc între 8.000 şi 10.000 de români. Aproximativ 1,3 milioane de români trăiau anul trecut în Italia, potrivit unor estimări. Mulţi dintre ei muncesc în agricultură, ca ajutoare în gospodării sau îngrijesc bătrâni.