„Este un progres major în înțelegerea mecanismelor din celulele noastre care, când sunt alterate, duc la cancerul de sân”, afirmă Christine Chomienne, director de cercetări la Institutul național al cancerului (InCA), coautor al studiului, alături de Institutul Sanger din Cambridge (Marea Britanie). Cercetătoarea adaugă că studiul a permis stabilirea „unui catalog aproape exhaustiv al anomaliilor care intervin în cancerele de sân”.
Toate tipurile de cancer sunt provocate de mutații care intervin în ADN-ul celulelor în cursul vieții. Aceste schimbări apar din cauza mediului, dar și odată cu îmbătrânirea.
Secvențiind genomul complet al ADN-ului a 560 de tumori de sân de la femei din mai multe țări, cercetătorii au identificat peste 1.600 de anomalii suspectate că ar fi la originea acestora. Anomaliile vizează 93 de gene diferite, dintre care 10 sunt alterate în peste jumătate din tumorile la sân. Unele din aceste alterări erau cunoscute deja, în timp ce altele au fost identificate prima oară datorită secvențierii totale a genomului, care a permis studierea 100% a genelor, în timp ce până la actualul studiu anomaliile cunoscute fuseseră identificate numai la 10% din gene.
Cinci noi gene implicate în cancerele de sân au fost astfel descoperite în cadrul lucrărilor desfășurate în cadrul Consorțiului internațional de genomică a cancerului (ICGC), fondat în 2008.
„Aceste gene nu erau asociate până acum cu cancerele de sân”, spune Christine Chomienne, care speră ca această descoperire să ducă la realizarea unor noi tratamente țintite. „Găsirea acestor mutații este esențială pentru a înțelege cauzele cancerului și a dezvolta noi terapii”, a afirmat și Mike Stratton de la Sanger Institute.
Citeşte şi Nimeni nu ştia asta! Cel mai folosit lucru din casă te îmbolnăveşte de cancer