DESCOPERIREA ANULUI 2013: imunoterapia anticancer

Utilizarea imunoterapiei anticancer este cea mai semnificativă descoperire ştiinţifică din 2013, potrivit clasamentului anual al celor mai importante 10 descoperiri ale anului, alcătuit de prestigioasa revistă americană Science.
Alina Costache
20 dec. 2013, 13:49
DESCOPERIREA ANULUI 2013: imunoterapia anticancer

Cercetările asupra cancerului au avut parte de un moment spectaculos în acest an, atunci când imunoterapia, o tehnică aflată în dezvoltare de mai multe decenii, şi-a dezvăluit în final potenţialul terapeutic, afirmă responsabilii editoriali ai revistei Science, în cel mai recent număr al acestei publicaţii, apărut pe 20 decembrie.

Mai multe teste clinice de imunoterapie – un tratament care acţionează asupra sistemului imunitar, în special asupra limfocitelor T pentru ca acestea să atace tumorile – s-au dovedit foarte promiţătoare, mai ales asupra cancerelor agresive precum melanomul sau atunci când celelalte terapii au eşuat.

„În acest an, promisiunea uriaşă pe care o reprezintă imunoterapia cancerului lasă puţin loc pentru dubii”, chiar dacă trebuie încă să rămânem prudenţi, ţinând cont de numărul mic de pacienţi trataţi, a declarat Tim Appenzeller, redactorul-şef al revistei Science. El a subliniat, totodată, faptul că „un număr mare de medici oncologi sunt de acum convinşi că au asistat la o descoperire importantă în tratamentul cancerului”.

Multe dintre progresele făcute în domeniul imunoterapiei anticancer au început odată cu descoperirea făcută, la sfârşitul anilor ’80, de cercetătorii francezi a unui receptor de pe celulele T care le împiedică pe acestea să atace tumorile canceroase cu toată forţa de care sunt capabile. Experimentele pe şoareci au arătat că, prin neutralizarea acestui receptor, celulele-cheie ale sistemului imunitar reduc considerabil tumorile canceroase la aceste animale.

Mai recent, în 2006, cercetătorii japonezi au identificat un nou receptor ce frânează acţiunea anticancer a celulelor imunitare şi primele teste clinice pe pacienţi umani sunt promiţătoare, reaminteşte revista Science.

În 2011, modificarea genetică a celulelor T cu scopul de a le programa pentru a distruge tumorile a generat o mare doză de entuziasm în comunitatea medicală şi face obiectul unui număr mare de teste clinice pe pacienţi diagnosticaţi cu leucemie.

Semn al importantului potenţial pe care îl are imunoterapia, multe laboratoare farmaceutice investesc de acum sume importante în această nouă abordare în tratamentul anticancer, după ce au ignorat-o vreme de mulţi ani, afirmă revista Science.

Alături de imunoterapia anticancer, revista Science a reţinut alte nouă descoperiri ştiinţifice importante în 2013:

– O tehnică de modificare a genelor, denumită CRISPR, inspirată dintr-un mecanism descoperit în bacterii, pe care acestea îl folosesc pentru a se proteja. Cercetătorii l-au adaptat pentru a manipula genomul plantelor, animalelor şi al celulelor umane. CRISPR a fost una dintre descoperirile-vedetă din domeniul cercetării biomedicale în 2013.

– Celulele fotovoltaice din perovskit. Este vorba de o nouă generaţie de materiale ieftine ce permit o producţie mai uşoară şi cu costuri mai mici a panourilor solare.

– Biologia structurală, folosită pentru prima dată în producţia unui vaccin. Această tehnică utilizează structura unui anticorp pentru a sintetiza un imunogen – agentul activ al vaccinului.

– Tehnica de imagistică denumită CLARITY care face ca ţesuturile cerebrale să pară transparente, iar neuronii să pară vizibili, fapt ce permite cercetătorilor să exploreze creierul cu o claritate nemaiîntâlnită în trecut.

– Miniorganisme umane cultivate in vitro care devin fragmente de ficat, mini-rinichi şi creiere miniaturale, ce ar putea fi modele mai bune decât animalele folosite în cercetările ştiinţifice.

– Identificarea sursei, multă vreme învăluită în mister, a razelor cosmice din rămăşiţele de supernove, stele care au explodat.

– Cercetări efectuate pe şoareci au arătat că somnul este esenţial pentru „curăţarea” creierului, prin creşterea spaţiului dintre neuroni, fapt ce permite o mai bună circulaţie a fluidelor.

– Cercetările făcute pe mii de miliarde de bacterii care populează corpul uman au arătat importanţa acestora pentru sănătate şi pentru dezvoltarea unor tratamente personificate mai eficiente contra bolilor.

– Oamenii de ştiinţă au anunţat că au obţinut celule suşă in embrioni umani clonaţi, o descoperire mult aşteptată de cercetători. Celulele suşă pot să se transforme în orice tip de celulă din corp, o abilitate care le face să devină extrem de folositoare în studiile care vizează dezvoltarea unor noi tratamente medicale. Animale din mai multe specii au fost deja clonate, însă clonarea celulelor umane s-a dovedit o sarcină mult mai dificilă. În acest an, o nouă metodă – care a folosit doze de cofeină – a rezolvat această problemă.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la plată
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a RENUNȚAT. A dat în scris, cu semnătură. Breaking News
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Dorian Popa condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare pentru conducere sub influența stupefiantelor
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului