Arheologii au descoperit artefactul în timp ce excavau situl Beit Shemesh din apropiere de Ierusalim, Israel.
Sigiliul, care măsoară mai puţin de 2cm şi jumătate în diametru, datează din secolul al XI-lea, înainte de Hristos, când triburile israelite se mutaseră în zonă. Era o perioadă când evreii erau conduşi de lideri stabiliţi pe loc, cunoscuţi drept judecători, precum Samson.
Locul descoperirii se află în apropierea râului Sorek, care marca graniţa dintre teritoriul israeliţilor şi cel al filistenilor. Locul mai sugerează şi că figura de pe sigiliu ar putea fi chiar Samson, potrivit profesorilor israelieni Shlomo Bunimovitz şi Zvi Lederman.
Sigiliul înfăţişează un bărbat care se luptă cu un leu, ducând la ideea că povestea biblică a lui Samson ar putea fi adevărată.
În Vechiul Testament se spune că Samson a primit puteri supranaturale de la Dumnezeu. El şi-a descoperit aceste puteri când a fost atacat de un leu, în drumul său către o femeie filistenă pe care dorea să o ceară de soţie, omorându-l cu mâinile goale.
La nuntă, Samson îi supără pe filisteni spunându-le o ghicitoare. Ei îi ameninţă proaspăta soţie să le dea răspunsul, lucru pe care ea îl face. În acel moment, Samson înnebuneşte de furie şi omoară 30 de filisteni. Apoi, el fuge, şi, după ce este urmărit până la o peşteră din Etam, omoară peste 1.000 de filisteni.
Apoi, Samson se îndrăgosteşte de o femeie, Dalila, în Valea Sorek. Filistenii o abordează pe Dalila şi îi propun să afle secretul puterii lui Samson, în schimbul banilor. Dalila îl vrăjeşte cu frumuseţea ei pe Samson, iar acesta îi spune secretul puterii lui: părul. Dalila cheamă un servitor care îl rade în cap pe Samson, iar acesta este capturat de filisteni, care îl orbesc, îl duc la Gaza, îl închid şi îl pun la muncă.
Samson mai are o ultimă rugăminte faţă de Dumnezeu: să-i redea pentru o clipă puterea, pentru a-i pedepsi pe filisteni. Acest lucru se întâmplă, iar Samson dărâmă templul peste cei care l-au batjocorit.