Descoperirea care va revoluţiona lumea: Computerul care învaţă din propriile greşeli

Computerele au intrat în era în care sunt capabile să înveţe din propriile greşeli, o reuşită ce promite să revoluţioneze lumea digitală.
Filip Stan
31 dec. 2013, 11:20
Descoperirea care va revoluţiona lumea: Computerul care învaţă din propriile greşeli

Prima versiune comercială a acestui nou tip de cip de computer este programat să fie lansat pe piaţă în 2014. Pe lângă faptul că el este capabil să automatizeze sarcini care astăzi necesită o programare minuţioasă — spre exemplu, mişcarea braţului unui robot într-un mod fluid şi eficient — dar poate totodată şi să evite sau chiar să tolereze erori, reuşită ce are potenţialul să elimine termenul de „eroare de computer”.

Această nouă abordare a computerelor, ce este deja folosită de anumite companii de tehnologie, se bazează pe sistemele nervoase biologice, mai exact pe modul în care neuronii reacţionează la stimuli şi la modul în care se conectează cu alţi neuroni pentru a interpreta informaţia. Ea permite computerelor să absoarbă informaţii noi în timp ce efectuează o sarcină, pentru a putea ajuta ceea ce fac în funcţie de modul în care se schimbă semnalele.

În anii următor, abordarea va face posibilă o nouă generaţie de sisteme de inteligenţă artificială care vor efectua anumite funcţii pe care oamenii le pot îndeplini cu uşurinţă: să vadă, vorbească, asculte, navigheze, manipuleze şi să controleze. Noua abordare are consecinţe importante pentru sarcini precum recunoaşterea facială şi cea vocală, pentru navigare şi planificare, care astăzi se află în etape elementare şi care se bazează foarte mult pe programarea umană.

Designerii afirmă că acest nou stil de calcul deschide calea pentru roboţi care pot merge şi conduce în siguranţă în lumea fizică. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că acel element preferat al lucrărilor SF, un computer gânditor sau conştient, este încă departe de a fi realizat.

„Facem trecerea de la sisteme de calcul inginereşti la ceva ce are multe dintre caracteristicile calculului biologic”, afirmă Larry Smarr, un astrofizician care conduce California Institute for Telecommunications and Information Technology, unul din numeroasele centre de cercetare dedicate dezvoltării acestor noi tipuri de circuite ale computerelor.

Computerele convenţionale sunt limitate de ceea ce au fost programate să facă. Sistemele de vedere computerizată, spre exemplu, „recunosc” doar obiectele care pot fi identificate de algoritmii orientaţi de staticiă ce au fost programaţi în ele. Un algoritm este precum o reţetă: o serie de instrucţiuni pas-cu-pas pentru efectuarea unui calcul.

Anul trecut, însă, cercetătorii de la Google au reuşit să facă un algoritm de tip machine-learning, cunoscut şi sub numele de „reţea neuronală”, să efectueze o sarcină de identificare fără supraveghere. Algoritmul a scanat o bază de date ce conţinea 10 milioane de imagini şi s-a învăţat singur cum să recunoască pisici în imagini.

În iunie, compania a anunţat că a folosit aceste tehnici de reţele neuronale pentru a concepe un nou serviciu de căutare care să le permită clienţilor să descopere fotografii cu mai multă acurateţe.

Noua metodă, ce este folosită atât în hardware, cât şi în software, este ajutată de o explozie a cunoştinţelor ştiinţifice despre creier. Kwabena Boahen, un informatician care conduce programul de cercetare Brains in Silicon de la Universitatea Stanford, afirmă că aceasta este totodată limitarea sistemului, căci oamenii de ştiinţă sunt departe de a înţelege în întregime cum funcţionează creierele.

„Nu avem idee”, afirmă specialistul. „Sunt un inginer şi construiesc lucruri. Acestea sunt teorii interesante, dar daţi-mi una care să-mi permită să construiesc ceva”, spune Boahen.

Până acum, designul computerelor era dictat de idei concepute de matematicianul John von Neumann acum 65 de ani. Microprocesoarele realizează operaţiuni la o viteză uluitoare, urmând instrucţiunile programate folosind şiruri lungi de 0 şi 1. În general, această informaţie este stocată în ceea ce este denumit în mod popular „memorie”, fie chiar în procesor, fie într-un cip de stocare adiacent sau în discuri magnetice.

Datele (spre exemplu, temperaturile pentru un model climatic sau literele dintr-un procesor de cuvinte) sunt deplasate în interiorul şi în afara memoriei pe termen scurt a procesorului atunci când computerul îndeplineşte acţiunea programată. Rezultatul este apoi mutat în memoria principală.

Noile procesoare sunt formate din componente electroncie care pot fi conectate prin fire care imită sinapsele biologice. Deoarece se bazează pe grupuri mari de elemente similare neuronilor, acestea sunt cunoscute sub numele de „procesoare neuromorfe”, termen atribuit fizicianului Carver Mead de la California Institute of Technology, care a conceput ideea în anii ’80.

Aceste procesoare nu sunt „programate”. Mai degrabă, conexiunilor dintre circuite li se acordă o importanţă diferită în funcţie de corelările între datele pe care procesorul le-a „învăţat” deja. Aceste grade diferite de importanţă sunt modificate pe măsură ce datele pătrund în cip, modificându-le valorile. Acest lucru generează un semnal care călătoreşte la alte componente şi, ca reacţie, provoacă schimbări în reţeaua neuronală, programând practic următoarele acţiuni într-un mod similar în care informaţiile modifică gândurile şi acţiunile umane.

„În loc să aducem datele la calcul, aşa cum facem astăzi, acum putem aduce calculele la date”, a explicat Dharmendra Modha, un informatician de la IBM care conduce eforturile de cercetare ale companiei în domeniul „calculului cognitiv”. „Senzorii devin computerul, iar asta deschide o nouă cale ce ne permite să folosim cipuri de computere oriunde”, spune Modha.

Noile computere, care se bazează tot pe cipuri de siliciu, nu vor înlocui computerele de astăzi, dar le vor amplifica, cel puţin pentru prezent. Mulţi designeri de computere le percep drept co-procesoare, ceea ce înseamnă că pot funcţiona în tandem cu alte circuite care pot fi introduse în telefoane inteligente şi în uriaşele computere centralizate ce formează cloud-ul. Computerele moderne sunt deja compuse din o serie de co-procesoare ce îndeplinesc sarcini specializate, precum producerea elementelor grafice pe telefoanele inteligente sau transformarea datelor video, audio şi de altă natură în laptopul dumneavoastră.

Citeşte mai mult pe descopera.ro

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Ministrul bosniac al Securității și alte șase persoane arestate pentru corupție
MediaFlux
ALERTĂ AERIANĂ în România! Armata a DETECTAT o ȚINTĂ de mici dimensiuni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)