Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință: COVID se modifică o dată pe săptămână, de 50% mai repede decât se credea inițial

Virusul COVID se modifică cam o dată pe săptămână, mult mai repede decât rata estimată anterior, arată un nou studiu realizar de cercetătorii de la Universitățile din Bath și Edinburgh.
Filip Stan
07 sept. 2021, 11:58
Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință: COVID se modifică o dată pe săptămână, de 50% mai repede decât se credea inițial

Oamenii de știință spun că noi variante ar putea apărea mai repede decât se credea anterior. Mai mult, cercetătorii au descoperit că virusul SARS-CoV-2 se modifică aproape o dată pe săptămână.

Se știa până acum că virusul care provoacă infecția cu COVID suferă mutații la fiecare două săptămâni, însă acum certcetătorii arată că estimările inițiale nu țineau cont de mutațiile care nu au fost secvențiate, iar rata lor este de fapt cu 49% până la 67% mai mare. În același timp, experții observă că evaluarea lor este, cel mai probabil, subestimată.

Cercetătorii nu au luat în considerare mutațiile care au dus la „selecția negativă” – cele care au fost dăunătoare pentru SARS-CoV-2. De regulă, virușii cu astfel de mutații pur și simplu nu „supraviețuiesc” în corpul uman până când genomul lor nu poate fi secvențiat.

„Descoperirile noastre arată că, dacă un pacient a făcut COVID-19 mai mult de o săptămână, virusul poate evolua în organismul bolnavului, ceea ce la rândul său poate duce la apariția de noi variante” – a spus Laurence Hirst, unul dintre cercetători, profesor la Universitatea din Bath.

Adevărata rată de mutație a COVID e cu cel puțin 50% mai mare decât se credea anterior

Cea mai mare parte a „selecției negative” a fost cauzată de mutații care scurtează proteinele sau le determină să funcționeze defectuos. În plus, oamenii de știință au identificat o selecție pozitivă a proteinelor mai stabile ale virusului, despre care se consideră că permite virusului să conserve energia pentru a menține un aport de substanțe nutritive necesare pentru o replicare mai rapidă.

În general, când luăm în considerare selecția naturală, ne gândim la noi mutații care au un avantaj și se răspândesc, cum ar fi variantele Alpha și Delta ale COVID-19. Aceasta este cunoscută sub numele de selecție darwiniană sau selecție pozitivă.

Totuși, majoritatea mutațiilor sunt dăunătoare virusului și reduc șansele de supraviețuire – aceasta se numește purificare sau selecție negativă. Aceste mutații negative nu supraviețuiesc la pacient suficient de mult timp pentru a fi secvențiate și astfel lipsesc din calculele ratei mutației.

Autorul principal al cercetării, dr. Atahualpa Castillo Morales, a spus: Proteinele pe care le produce virusul sunt formate din aminoacizi. La fel ca genele noastre, genele virusului au practic instrucțiuni cu privire la aminoacizii care trebuie lipiți împreună și în ce ordine.

„În mod curios, am constatat că selecția a favorizat mutațiile care utilizează aminoacizi care sunt mai stabili, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie făcute atât de des și nu costă atât de multă energie pentru a menține aprovizionarea. Credem că vedem acest lucru, deoarece virusul se află sub o presiune selectivă puternică pentru a se reproduce rapid”, mai spune specialistul, potrivit phys.org.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Bărbat arestat la Capitoliu cu manifest și echipament inflamabil
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate