Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință: COVID se modifică o dată pe săptămână, de 50% mai repede decât se credea inițial

Virusul COVID se modifică cam o dată pe săptămână, mult mai repede decât rata estimată anterior, arată un nou studiu realizar de cercetătorii de la Universitățile din Bath și Edinburgh.
Filip Stan
07 sept. 2021, 11:58
Descoperirea incredibilă a oamenilor de știință: COVID se modifică o dată pe săptămână, de 50% mai repede decât se credea inițial

Oamenii de știință spun că noi variante ar putea apărea mai repede decât se credea anterior. Mai mult, cercetătorii au descoperit că virusul SARS-CoV-2 se modifică aproape o dată pe săptămână.

Se știa până acum că virusul care provoacă infecția cu COVID suferă mutații la fiecare două săptămâni, însă acum certcetătorii arată că estimările inițiale nu țineau cont de mutațiile care nu au fost secvențiate, iar rata lor este de fapt cu 49% până la 67% mai mare. În același timp, experții observă că evaluarea lor este, cel mai probabil, subestimată.

Cercetătorii nu au luat în considerare mutațiile care au dus la „selecția negativă” – cele care au fost dăunătoare pentru SARS-CoV-2. De regulă, virușii cu astfel de mutații pur și simplu nu „supraviețuiesc” în corpul uman până când genomul lor nu poate fi secvențiat.

„Descoperirile noastre arată că, dacă un pacient a făcut COVID-19 mai mult de o săptămână, virusul poate evolua în organismul bolnavului, ceea ce la rândul său poate duce la apariția de noi variante” – a spus Laurence Hirst, unul dintre cercetători, profesor la Universitatea din Bath.

Adevărata rată de mutație a COVID e cu cel puțin 50% mai mare decât se credea anterior

Cea mai mare parte a „selecției negative” a fost cauzată de mutații care scurtează proteinele sau le determină să funcționeze defectuos. În plus, oamenii de știință au identificat o selecție pozitivă a proteinelor mai stabile ale virusului, despre care se consideră că permite virusului să conserve energia pentru a menține un aport de substanțe nutritive necesare pentru o replicare mai rapidă.

În general, când luăm în considerare selecția naturală, ne gândim la noi mutații care au un avantaj și se răspândesc, cum ar fi variantele Alpha și Delta ale COVID-19. Aceasta este cunoscută sub numele de selecție darwiniană sau selecție pozitivă.

Totuși, majoritatea mutațiilor sunt dăunătoare virusului și reduc șansele de supraviețuire – aceasta se numește purificare sau selecție negativă. Aceste mutații negative nu supraviețuiesc la pacient suficient de mult timp pentru a fi secvențiate și astfel lipsesc din calculele ratei mutației.

Autorul principal al cercetării, dr. Atahualpa Castillo Morales, a spus: Proteinele pe care le produce virusul sunt formate din aminoacizi. La fel ca genele noastre, genele virusului au practic instrucțiuni cu privire la aminoacizii care trebuie lipiți împreună și în ce ordine.

„În mod curios, am constatat că selecția a favorizat mutațiile care utilizează aminoacizi care sunt mai stabili, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fie făcute atât de des și nu costă atât de multă energie pentru a menține aprovizionarea. Credem că vedem acest lucru, deoarece virusul se află sub o presiune selectivă puternică pentru a se reproduce rapid”, mai spune specialistul, potrivit phys.org.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Video. Denise Rifai l-a dat afarǎ în direct pe candidatul la președinție, din emisiune! “Sunteți obraznic, nu vă permit așa ceva!”
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)