O cercetare a oamenilor de știință condusă de Universitatea Newcastle din Marea Britanie, care a urmărit 1.000 de pacienți cu sindromul Lynch, o afecțiune moștenită genetic care crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, timp de aproape 20 de ani, arată că un ingredient folosit frecvent în bucătorie face minuni în corpul uman. Este vorba despre amidon, un ingredient care se găsește în legume, fructe, cereale și paste. Studiul a arătat că amidonul are capacitatea de a reduce cu 60% riscul de cancer ereditar.
Amidonul este un carbohidrat complex care este esențial în alimentația umana, fiind prezent în multe alimente, de la cereale la legume și fructe, arată experții britanici care au publicat studiul în revista Cancer Prevention Research, conform Futurism.
Cercetătorii de la Universitățile Newcastle și Leeds au plasat participanții în două grupuri în anul 1999. După aceea, a existat o perioadă scurtă de tratament, care a durat până în 2005.
În acest timp, fiecare persoană a primit câte o pastilă. Un grup a luat placebo (care nu conține niciun medicament), iar celălalt a primit o doză zilnică de amidon rezistent.
Cei care au luat pastila de amidon zilnică au avut un risc mult redus de a dezvolta cancer.
”Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 60%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului. Acest lucru este important deoarece cancerele tractului gastro-intestinal superior sunt dificil de diagnosticat și adesea nu sunt depistate devreme”, a spus John Mathers, profesor de nutriție de la Universitatea Newscastle, din Marea Britanie, citat de ziare.com.
Oamenii de știință susțin că un consum zilnic de amidon rezistent, care se regăsește în banane, ovăz, mazăre, fasole, orez, paste, cereale, cartofi, pâine, legume (salata verde, ardei gras, ceapă) etc., ar schimba metabolismul bacterian al acizilor biliari, împiedicându-i să dăuneze ADN-ului din organism.