Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție creștină cunoscută, răspândită din Armenia, Rusia, Grecia, zona mediteraneană şi până în Europa centrală.
Simbolistica ouălor de Paşte trebuie căutată înainte de naşterea lui Hristos, în timpuri străvechi. Oul era dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creaţiei, fecundităţii, simbol al vieţii şi al reînnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind întâlnit la chinezi cu 2.000 de ani înainte de Hristos.
Citeşte şi Expoziţie de ouă încondeiate, între 25 aprilie şi 12 mai, la Muzeul Ţăranului din Capitală
Folclorul conservă mai multe legende creștine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paște și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele spune că Maica Domnului, care venise să-și plânga fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lânga cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Totodată, culoarea roşie reprezintă şi focul, cu puterea lui purificatoare.
În ceea ce priveşte ciocnitul ouălor, acesta semnifică sacrificiul divinităţii primordiale şi se face după reguli precise. Persoana mai în vârstă, şi de obicei bărbatul, ciocneşte oul cu partenerul, în timp ce rosteşte cuvintele „Hristos a înviat”, la care se răspunde „Adevărat a înviat”.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă în GALERIA FOTO o serie de ouă desenate într-un mod inedit.
Citeşte şi Vrei un Paşte diferit? Petrece Învierea Domnului în stil militar, cu arma la brâu, călare pe turelă