Plăcinta Sfântului Ioan este preparată și astăzi în Ardeal, rețeta veche fiind transmisă din generație în generație. Aceasta este ușor de făcut și foarte gustoasă, fiind nevoie de puține ingrediente.
Citește și: Tocineii tradiționali, ideali după mesele grele de sărbători. Rețeta pentru a-i prepara ca la carte
De Bobotează, pe data de 6 ianuarie, se comemorează Botezul Domnului Iisus în râul Iordan. Botezul a fost săvârșit de Sfântul Ioan, care este celebrat pe data de 7 ianuarie, așa că pe data de 6 ianuarie apele se sfințesc. Ambele sărbători sunt ținute de creștini, iar la biserici au loc slujbe. Totodată, în fiecare an de Bobotează se prepară plăcintele Sfântului Ioan, desertul tradițional fiind nelipsit de pe mesele românilor.
Rețeta este simplă și poate fi preparată cu puține ingrediente. Iată toți pașii pe care trebuie să-i urmați:
Totodată, mai sunt necesare câteva ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare:
Se pregătește aluatul combinând făina cu drojdia uscată, se adaugă celelalte ingrediente și se frământă până când acesta devine neted și nu se lipește de mâini. Se acoperă și se lasă la crescut timp de o oră sau două, până când își dublează volumul. În acest timp, se poate pregăti umplutura amestecând brânza cu zahărul, oul, coaja rasă de lămâie sau de portocală și stafidele înmuiate în esență de rom. Se împarte aluatul cresscut în porții egale și se întinde fiecare porție cu un sucitor până se obțin discuri subțiri. Se adaugă câte o lingură generoasă de umplutură în centrul fiecărui disc și se pliază marginile. Ulterior, se așează plăcintele într-o tavă cu făină sau hârtie de copt și se ung cu ou bătut. Se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute, iar după ce se scot și se răcesc puțin, se presară zahăr pudră deasupra.
Citește și: Cartofi umpluți. O idee rapidă și gustoasă pentru o masă în familie sau pentru zilele cu musafiri