Desertul de post nelipsit de pe mesele românilor. Halvaua este un desert tradițional care se regăsește în bucătăriile din Orientul Mijlociu, Balcani, Asia Centrală și apreciat în întreaga lumea. Este dulcele care adesea evocă amintiri plăcute și nostalgie, întrucât multe persoane îl asociază cu copilăria.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre acest desert tradițional și este extrem de bogată în calorii, astfel că trebuie consumată în cantități mici.
Citește și: Care este produsul care îngraşă cel mai repede. Mihaela Bilic: „Pur și simplu nu o să se topească grăsimea”
„Halvaua, aliment sau desert? Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g.
Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui.
Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr (33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale.
Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung – adică o felie cât 3 degete!
Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post.
Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva… măcar și în amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.