„După creşterea obişnuită din perioada de seară (20:00-22:00), odată cu scăderea vitezei vântului până aproape de zero (calm atmosferic), a avut loc o creştere nu foarte amplă, dar constantă a concentraţiilor, până în jurul orei 2:00 dimineaţa.
Valorile maxime ale concentraţiei de PM10 au fost de 79,3 micrograme/mc, iar pentru NO2 valoarea maximă a fost 97,3 micrograme/mc. Precizăm că aceste valori maxime nu au condus la depăşiri ale valorilor limită nici la media zilnică a PM10 (în jur de 30 micrograme/mc, faţă de 50, cât este valoarea limită), nici pentru NO2, unde s-a atins doar jumătate din valoarea limită.
Ca termen de comparaţie, în cazul episodului de poluare a aerului din perioada 1-2 martie, s-au înregistrat valori şi de peste 600 micrograme/mc pentru PM10″, se menţionează într-un comunicat al ministerului.
Conform sursei citate, deşi valorile maxime nu au fost foarte mari, au fost luate măsuri preventive, Garda Naţională de Mediu fiind informată. Astfel, comisarii Gărzii au mers la fața locului pentru controale şi constatări la faţa locului, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a monitorizat evoluţia pe tot parcursul nopţii.
Începând cu ora 3:00 dimineaţa, toate concentraţiile au scăzut, precizează ministerul. În urma informării APM Bucureşti şi în urma analizei reţelei independente de senzori de monitorizare a calităţii aerului, care indicau concentraţii mai ridicate în zonele limitrofe Bucureştiului, comisarii GNM s-au deplasat la faţa locului împreună cu Poliţia şi au identificat, în zona Sinteşti-Vidra din judeţul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetăţeni.
În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleaşi persoane surprinse că ardeau cantităţi semnificative deşeuri din anvelope şi cabluri electrice, în urma controlului din perioada 2-8 martie. În urma verificărilor preliminare în limita competenţelor, s-a decis transmiterea cazului către organele de cercetare penală.