Proiectul de lege privind desființarea Secţiei Speciale mai primeşte un aviz negativ în Parlament. După ce propunerea legislativă asumată de coaliția de guvernare a primit aviz negativ săptămâna trecută în Comisia pentru drepturile omului pentru că un deputat PNL a votat contra desființării SIIJ, iar alt deputat PNL s-a abținut, proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale mai primeşte un aviz nefavorabil şi de la Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților pentru că reprezentantul UDMR vicepreședintele comisiei de Muncă, Csép Éva-Andrea, a lipsit de la vot și un deputat PNL, care a înlocuit-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii, s-a abținut de la vot.
„Este o propunere care nu este surprinzătoare, poziția mea de avocat este apropiată de propunerea UDMR, desființarea Secției Speciale este o prevedere a foii de parcurs pe care PNL și-a asumat-o”, a explicat Daniel Fenechiu, la Digi24.
Fenechiu spune că după desfiinţarea SIIJ, „trebuie să stabilești ce faci cu cele câteva mii de dosare care există”.
„În momentul când faci această analiză, n-ai cum să nu-ți amintești de o epocă nu de mult trecută, când, pe rolul unei secții din cadrul DNA, erau câteva mii de dosare, practic aproape toți judecătorii aveau dosare, și ne găseam în situația în care DNA era jucător în procesul pe care-l arbitra în care dădea soluția un judecător și, totodată, era decident în ceea ce privește trimiterea în judecată a unei persoane care avea o plângere sau avea un dosar creat pe autosesizare. Din punctul ăsta de vedere, magistrații judecători sunt nemulțumiți și s-au exprimat în sensul ăsta, într-o majoritate covârșitoare, că, pentru echilibrul justiției și pentru a elimina orice posibilitate de a influența decizia judecătorească, ar fi bine ca DNA să nu poate în același timp să fie și parte într-un dosar pe care-l judecă un judecător și să și aibă și dosarul judecătorului respectiv”, a mai spus Fenechiu.
Propunerea UDMR este ca SIIJ să ajungă în Parchetul General, ceea ce, spune Daniel Fenechiu, ”ar rezolva problema, pentru că n-ar mai fi acea Secție Specială creată din pixul lui Dragnea, cu anumit tip de numiri, ci ar fi o chestie instituțională, supusă controlului procurorului general și am elimina o serie de discuții și situații ca la Ploiești, Oradea și București”.
Premierul Florin Cîţu a precizat că nu crede că UDMR nu este de acord cu desfiinţarea Secţiei Speciale în contextul în care înainte de trimiterea în Parlament, proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale a fost adoptat de Guvern şi aprobat de toţi partenerii de coaliţie.
„Are un calendar clar în Parlamentul României. Este în procedură de urgenţă şi eu nu cred că informaţia că partenerii noştri nu sunt de acord este corectă pentru că partenerii noştri fac parte din Guvern. Deci când s-a aprobat în Guvern forma au fost de acord. Că în Parlament poate vor fi amendamente de la toată lumea, asta este altceva, dar forma care a plecat din Guvern a fost aprobată de coaliţia de guvernare, iar cei din UDMR sunt membrii în coaliţia de guvernare şi parteneri în Guvern şi în momentul în care a fost luată decizia”, a explicat Florin Cîţu.
Anterior trimiterii proiectului în Parlament, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că „nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale”, dar „avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă”.
„Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. la DNA), ci la procurorul general”, a spus Kelemen Hunor.