Ministrul Justiţiei vrea ca desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ) să aibă loc cât mai curând. Stelian Ion a cerut membrilor CSM să includă acest proiect în discuţie în prima şedinţă din 2021.
„CSM pe acest an nu a apucat să se întrunească. Urmează să se întrunească în perioada următoare. Voi solicita conducerii CSM să pună pe ordinea de zi şi acest proiect, pentru că este binecunoscut proiectul. Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, tocmai crea un fel de imunităţi pentru magistraţi.
Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraţilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale şi o Secţie care a fost percepută în cadrul magistraturii negativ, pe bună dreptate, şi nu doar în cadrul magistraturii şi de către organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, a declarat la Digi24 Stelian Ion, dacă proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ) a primit avizul CSM, conform News.ro.
Citeşte şi: Ce conţine proiectul de lege prin care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, vrea să desfiinţeze Secţia Specială
Întrebat când ar putea avea loc desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ), Stelian Ion a explicat:
Am fost întrebat de ce nu am dat ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea Secţiei speciale, pentru că există o urgenţă categoric. Eu cred că cea mai bună variantă este aceea de a se adopta acest proiect de lege prin Parlament, tocmai pentru a nu vulnerabiliza acest proiect, a nu fi contestat pe motiv că nu sunt respectate prevederile Constituţiei
Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desfiinţată efectiv această secţie şi dosarele să fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor rămâne nesoluţionate, dar după fiecare materie, în funcţie de competenţa fiecărui organ de Parchet, dosarele vor merge către aceste unităţi de Parchet”, a afirmat Stelian Ion, conform sursei citate.
Cât despre pensionarea timpurie a magistraţilor, Stelian Ion a afirmat că nu va fi o „decizie intempestivă” în acest sens.
„Chestiunea aceasta a fost mult discutată, nu este un lucru nou. În orice caz nu va fi o decizie intempestivă. Aşa cum spuneam, discuţiile pe această temă au loc de ani de zile. Ce îmi doresc eu, însă, este ca magistraţii să rămână în magistratură, să îşi dorească să rămână în magistratură şi asta va fi preocuparea mea principală.
În momentul în care ai condiţii pentru a desfăşura activitatea, din punct de vedere logistic şi din punct de vedere material, nu are de ce să existe dorinţa asta de a pleca grabnic din magistratură la o vârstă la care poate ai cea mai mare experienţă”, a explicat Stelian Ion.
Ministrul Justiţiei a mai afirmat că pensionarii ar vrea să se pensioneze mai devreme din cauza presiunilor la care sunt supuşi.
„Magistraţii în ultima perioadă au fost supuşi unor presiuni, eu am văzut din exterior, acum sunt într-o nouă poziţie, dar în anii trecuţi am văzut că unii dintre cei mai curajoşi şi oneşti magistraţi au avut parte de un tratament nu tocmai în regulă şi cred că şi acesta este unul din principalele motive.
Când faci tot ce poţi pentru a îţi desfăşura activitatea aşa cum trebuie, pentru a respecta legea şi pentru a îi duce în faţa organelor judiciare, mă refer la procurori, şi după aceea când dai nişte soluţii în conformitate cu propria conştiinţă şi cu legea, dacă ceea ce ţi se oferă în schimb este un val de zeci de plângeri şi de sesizări şi cercetări judiciare, tot felul de dosare mai mult sau mai puţin întemeiate, da în momentul acela te întrebi care mai e rostul tău şi de ce ai vrea să mai continui, dacă ai parte de un asemenea tratament”, a mai declarat ministrul Justiţiei.
De asemenea, Stelian Ion a menţionat că este în desfăşurare un audit intern la Ministerul Justiţiei privind elaborarea unei noi strategii anticorupţie. Ministrul Justiţiei afirmă că accentul trebuie pus pe marea corupţie şi pe recuperarea prejudiciilor.
Stelian Ion a anunţat că este în lucru un audit intern la Ministerul Justiţiei în vederea elaborării unei noi strategii anticorupţie. Ministrul a adăugat că după efectuarea unui audit intern şi extern, va exista o consultare cu organele care anchetează faptele de corupţie, cu asociaţiile magistraţilor şi societarea civilă. În opinMia acestuia, accentul trebuie pus pe marea corupţie şi pe recuperarea prejudiciilor, în noua strategie.
„Strategiile acestea sunt proiectate pentru mai mulţi ani de zile. Ultima strategie a fost valabilă inclusiv pentru anul 2020 şi este firesc să ai o continuitate în elaborarea acestor strategii şi să gândeşti pe termen lung. De aceea este în lucru, la Ministerul Justiţiei, un audit asupra strategiei care a existat.
Va fi efectuat şi un audit intern şi un audit extern. În funcţie de aceste verificări, urmează să facem o consultare şi cu organele care au legătură cu anchetarea actelor de corupţie şi cu asociaţiile magistraţilor şi societatea civilă pentru a definitiva noua strategie antocorupţie pentru următorii ani. E foarte important să ne stabilim nişte obiective. Din punctul meu de vedere, trebuie să punem accent pe marea corupţie, nu să îşi piardă vremea cu dosare mici, şi recuperarea prejudiciilor este o prioritate absolută”, a afirmat Stelian Ion, pentru sursa citată.