DESHIDRATAREA te îngraşă şi te îmbolnăveşte. Iată de câtă apă avem nevoie

Fiecare celulă din organism are nevoie de apă ca să funcţioneze corect. E nevoie de apă pentru reglarea temperaturii corpului, pentru protejarea articulaţiilor şi pentru o digestie sănătoasă.
Alina Costache
07 iul. 2016, 05:41
DESHIDRATAREA te îngraşă şi te îmbolnăveşte. Iată de câtă apă avem nevoie

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule. O hidratare „ineficientă” înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi.

Ține la îndemână o sticlă cu apă și bea din ea toată ziua. Dacă te trezești mai târziu dimineața, bea 2 pahare de apă călduță – o să-ți regleze tensiunea arterială mai bine decât cafeaua băută pe stomacul gol (cafeaua te deshidratează). Și să nu-ți imaginezi că sucurile îndulcite, cola sau ceaiul te vor hidrata, când de fapt au efect contrar. Zahărul, ca și sarea, consumă apa în procesul de eliminare din organism.

Probleme digestive. Lipsa apei din sistem, împreună cu lipsa mineralelor alcaline, cum sunt calciul și magneziul, agravează problemele digestive și chiar le provoacă, pe termen lung – ulcer, gastrită și reflux gastroesofagian.

Hipertensiune arterială. La o hidratare normală, sângele conține 92% apă. Când e deshidratat, sângele se îngroașă și circulă mai greu, crescând presiunea în artere.

Astm și alergii. Când e deshidratat, căile respiratorii se contractă, pentru a reține apa. De fapt, producția de histamină (un neurotransmițător esențial în mecanismele de apărare a organismului împotriva agenților patogeni) crește exponențial cu pierderea apei din corp.

Oboseală. Deshidratarea duce la încetinirea activității enzimatice în organism, ceea ce duce la oboseală.

Probleme ale pielii. Lipsa apei din organism împiedică eliminarea toxinelor prin piele (prin transpirație), lăsând-o vulnerabilă atacului diverselor afecțiuni, inclusiv dermatită și psoriazis, îmbătrânire prematură, uscăciune, ridare și pătare.

Nivel ridicat de colesterol. Cum reușește organismul să rețină apa? Producând mai multă grăsime, respectiv colesterol în sânge pentru a preveni pierderea apei din celule.

Afecțiuni urinare. Când ai infecție urinară, primul sfat al specialiștilor este – bea apă! Apa „spală” bacteriile aderente la peretele vezicii sau traiectului urinar și evită acumularea de toxine, acestea din urmă fiind un mediu propice dezvoltării bacteriene. Infecțiile urinare recurente pot duce la afectarea rinichilor (insuficiență renală).

De câtă apă avem nevoie zilnic

Necesarul de apă zilnic depinde de sex, înălțime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate și de dietă (una bazată pe fructe și legume va necesita un aport mai mic de apă)„, a declarat medicul Lygia Alexandrescu.

Bărbaților li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri. Cantitățile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până și cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deși băuturile care conțin zahăr nu sunt, în general, recomandate. De asemenea, aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente.

Citeşte şi Uite ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic apă cu ghimbir

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători