„La un moment dat, am fost nevoit să cumpăr câteva piese de mobilier. Am căutat în România, evident, pentru că aveam un buget limitat. Și aici am observat că pe piață nu găsești piese de mobilier (home user) care să arate bine (un design în trend) și care să fie la un preț accesibil, decât la un singur furnizor. Iar acela vinde piese de mobilier care să te țină cam un an, până la noua colecție”, povestește Ciprian Andrei, proprietarul Atelier Mustață, deschis în luna mai.
Business-ul a pornit cu o investiție de 5.000 de euro, bani adunați în timp, din economii. Încet-încet, Ciprian, care a lucrat în media și publicitate, a cumpărat materia primă, sculele și a plătit execuția prototipurilor și a primei colecții de fotolii. Iar pentru că ține la tradiție și nu și-a dorit să abordeze o denumire în trend, mai mult sau mai puțin recognoscibilă, antreprenorul a optat pentru un nume neaoș, Atelier Mustață, pe care l-a alăturat unui logo desenat chiar de el și care îl înfățișează pe străbunicul său tâmplar.
Identitatea atelierului este dublată de proveniența materialelor:
„Ca identitate pentru Atelier Mustață, am urmărit ca toate materialele ( cu foarte mici excepții) să fie produse în România, nimic Made in China. De asemenea, manopera este realizată în România. Lucrăm cu multe ateliere autohtone: tâmplărie, tapițerie, pielărie, confecții metalice, vopsitorie electrostatică, etc. Este un produs românesc bine făcut, care poate concura oricând cu un produs similar făcut în alte țări europene, cu avantaje nete în favoarea noastră”, explică Ciprian.
Deocamdată, atelierul nu are angajați, dar colaborează cu specialiști pe partea de producție și se bucură de ajutorul unor designeri – cum altfel? – autohtoni: Kitră și Cutărică (Nicu Duță și Vlad Mihai).
Primul fotoliu, Alecu, a fost făcut în luna mai, are cadrul de oțel, pentru o fiabilitate crescută, și șezut din piele, pentru mai mult confort. Materialele cu care lucrează atelierul merg, de altfel, pe aceleași coordonate: pentru cadrele exterioare, lemn masiv de frasin, care asigură o textură și o culoare intense mobilierului; pentru cadrele interioare, se folosește lemn de brad, datorită sustenabilității. În viitorul apropiat, Atelier Mustață își va trece în portofoliu și o serie de canapele care vor avea aceeași linie de design, preț, confort și materiale.
„Clienții pentru care adresez produsele Atelier Mustață sunt aceia care își doresc un produs bine făcut, cu un design atractiv și contemporan la un preț accesibil. Înțeleg prin asta un preț mediu pentru piață. Spre exemplu, un fotoliu cu toate atributele de mai sus, din lemn masiv de frasin autohton, care poate rezista mai mulți ani, costă aproximativ 200 euro. Prin urmare, clienții mei sunt persoane cu venituri mijlocii și mari, educație medie și superioară, cu o vârstă între 23 și 50 de ani, cu precădere din mediul urban”, spune Ciprian Andrei.
Planurile sunt bine trasate pentru viitorul atelierului: antreprenorul estimează că se pot vinde aproximativ 80-120 de fotolii pe an, ceea ce ar crea o cifră de afaceri de 27.000 euro doar pentru piața românească. În prezent, Atelier Mustață caută un spațiu pentru propriul showroom și își propune să colaboreze cu parteneri online și fizici de pe întregul continent. Comenzile se poat face deocamdată doar pe site-ul atelierului, www.ateliermustata.ro.