Bărbatul din Suceava a obținut o despăgubire în valoarea de 135.405 lei, în baza poliței RCA, fără a mai fi nevoit să dea în judecată asigurătorul. Astfel, tranzacția a fost încheiată pe cale amiabilă.
În schimb, victima accidentului a apelat la serviciile unei societăți de avocatură pentru a efectua procedurile specifice, în sensul obținerii despăgubirilor.
Iată pe scurt, ce s-a întâmplat, de fapt, potrivit casei de avocatură:
„Cu titlu prealabil, precizăm că la data de 30.10.2022, a avut loc evenimentul rutier soldat cu vătămarea corporală a clientei noastre. În acest sens, a fost deschis dosarul penal pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă de către conducătorul auto în care aceasta se afla.
În continuare, persoana vătămată, s-a deplasat la Serviciul Județean de Medicină Legală, iar în urma examinării medico-legale, a fost eliberat certificatul medico- legal prin care au fost stabilite următoarele concluzii:
1. Din examinarea persoanei vătămate, rezultă că prezintă fracturi cominutive și cu deplasare ambele oase antebraț drept și fără deplasare scafoid drept, ce s-au putut produce în cadrul unui accident rutier, în condițiile stabilite prin anchetă, putând data din 30.10.2022.
2. Leziunile pot necesita 75-85 zile de îngrijiri medicale”, se arată pe site-ul societății de avocatură Tudor Florea & Cristina Bucșă.
Compania de asigurare a oferit despăgubirile direct din conturile sale, în total peste 27.000 de euro.
„Având în vedere că procedurile judiciare sunt îndelungate, persoanele care solicită despăgubiri în urma accidentelor rutiere, au posibilitatea de a se adresa și direct firmei de asigurări în vederea acoperirii prejudiciului material/moral suportat.
Astfel, prin cererea depusă la asigurător, s-a solicitat plata despăgubirii reprezentând daune morale, iar prin propunerea de despăgubire a firmei de asigurări, persoanei vătămate i s-a oferit suma de 135.405 lei, cu titlu de daune morale.
În formularea propunerii de despăgubire pentru daune morale s-a ţinut cont de prevederile Ordinului comun al ASF nr. 1/22.08.2022 și al Ministerului Sănătății nr. 2293/27.07.2022 privind stabilirea despăgubirii persoanei prejudiciate în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătații în urma producerii accidentelor de circulație.
Având în vedere propunerea formulată, persoana vătămată a fost de acord și a acceptat-o, încasând în acest sens suma de bani direct de la firma de asigurări cu care conducătorul auto care a produs accidentul rutier avea încheiată polița de asigurare obligatorie. În privința daunelor morale solicitate, bineînțeles că este dincolo de orice îndoiala că persoanei vătămate i-a fost produs un prejudiciu moral de gravitate ridicată, constând în suferința fizică și psihică generate de vătămarea sănătății și integrității corporale”, mai menționează avocații citați.