Despăgubiri de până la 8.000 de lei pentru acești români. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bani

În timpul călătoriilor, pierderea sau deteriorarea bagajelor reprezintă o problemă frecventă cu care se confruntă pasagerii. În astfel de cazuri, este important de știut că există posibilitatea de a solicita despăgubiri. Specialiștii Centrului European al Consumatorilor din România (ECC România) oferă câteva sfaturi esențiale pentru cei care se află într-o astfel de situație, pentru a putea beneficia de compensații.
Mircea Filipescu
21 dec. 2024, 11:05
Despăgubiri de până la 8.000 de lei pentru acești români. Ce trebuie să faci pentru a beneficia de bani

Pasagerii care au întâmpinat probleme cu bagajele în timpul călătoriilor trebuie să urmeze câțiva pași importanți pentru a solicita compensații. În primul rând, dacă bagajul nu este livrat la destinație, este necesar să depui o reclamație imediat la aeroport, completând un raport de neregularitate a proprietății (PIR – Property Irregularity Report) la serviciul specializat din aeroport. Este esențial să păstrezi o copie a acestui document, care va conține un număr de înregistrare ce va fi important în procesul de despăgubire.

În al doilea rând, reclamația trebuie transmisă operatorului aerian în termen de maximum 7 zile de la incident, scrie Evz.Este important ca pasagerii să urmeze această procedură pentru a nu pierde dreptul de a solicita compensații.

Drepturile pasagerilor și valoarea despăgubirilor

Conform Convenției de la Montreal, operatorii de transport aerian sunt responsabili pentru pierderea, deteriorarea sau întârzierea bagajelor. Valoarea maximă a despăgubirilor care poate fi solicitată este de 1.288 DST (Drepturi Speciale de Tragere), echivalentul a aproximativ 8.038 lei, sumă ce urmează să fie majorată în curând la 1.519 DST (9.480 lei).

În cazul întârzierilor, operatorii aerieni pot oferi despăgubiri pentru achiziționarea unor produse de strictă necesitate, cum ar fi articole de igienă personală sau îmbrăcăminte. Aceste cheltuieli trebuie să fie justificate cu documente adecvate, iar rambursarea se va face pe baza acestora.

În cazul pierderii bagajului, pasagerii trebuie să demonstreze valoarea obiectelor din bagaj prin documente justificative, cum ar fi facturi sau chitanțe. Dacă nu există documente care să ateste valoarea acestora, compensațiile vor fi acordate pe baza greutății bagajului, care de obicei este estimată la aproximativ 20 de euro pe kilogram.

Documentele necesare pentru cererea de despăgubire

Pentru a solicita compensații, pasagerii trebuie să transmită operatorului aerian o serie de documente esențiale, printre care se numără copia raportului PIR, biletele și tichetele de îmbarcare, precum și o listă a obiectelor pierdute însoțită de documente doveditoare, precum facturi sau chitanțe.

Dacă despăgubirile primite nu sunt satisfăcătoare, pasagerii pot încerca să rezolve disputa prin intermediul organismelor de Soluționare Alternativă a Litigiilor (SAL). În cazul în care soluționarea pe cale amiabilă nu este posibilă, pasagerii au dreptul să se adreseze instanței de judecată pentru evaluarea daunelor.

Citește și: Hidroelectrica schimbă zilele în care se transmite indexul. Cum se transmite corect consumul, pentru a nu plăti în plus

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ridicarea ștergătoarelor în parcare se lasă cu dosar penal. Când gestul de răzbunare aparent banal devine infracțiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării