Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare cresc la 190.000 euro/călător

Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare vor creşte de 2,5 ori, de la 75.000 euro la 190.000 euro/călător, potrivit unui proiect de act normativ prin care se urmăreşte conformarea la regulamentele europene privind drepturile călătorilor din transportul feroviar.
Filip Stan
01 nov. 2013, 15:53
Despăgubirile acordate în cazul accidentelor feroviare cresc la 190.000 euro/călător

„Totalul daunelor-interese care urmează a fi acordate se stabileşte în conformitate cu prevederile legale. În aplicarea prezentului regulament se fixează pentru fiecare călător o limită maximă în lei a echivalentului de 190.000 euro în sumă globală sau sub formă de rentă anuală corespunzătoare acestei sume globale„, se arată într-un proiect de OUG pentru modificarea regulamentului privind transportul pe căile ferate, aprobat printr-o ordonanţă a Guvernului din 2005.

Sumele sunt acordate persoanelor care rămân lipsite de susţinător în urma decesului călătorului şi faţă de care acesta avea sau ar fi avut obligaţia de întreţinere.

Suma prevăzută în prezent este de 75.000 euro.

„Având în vedere dosarul EU Pilot 4398/12/MOVE, cu privire la solicitarea de informaţii suplimentare, din partea Comisiei Europeane, referitoare la o posibilă încălcare a Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar de către CFR Călători, România nu ar fi îndeplinit obligaţiile ce îi revin ca stat membru al Uniunii Europene”, se arată în textul proiectului de act normativ.

Un raport de evaluare a Regulamentului 1371/2007, publicat anul trecut, recomandă ca în cazul accidentelor feroviare cuantumul despăgubirilor să fie de 190.000 euro/călător.

Tot la solicitarea Comisiei Europene, Ministerul Transporturilor propune printr-un alt proiect de act normativ şi modificarea şi completarea HG 1476/2009, care stabileşte măsuri pentru crearea cadrului de aplicare a Regulamentului CE privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar.

„Prin proiectul de act normativ se propune modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.476/2009 privind stabilirea penalităţilor pentru încălcarea tuturor articolelor regulamentului şi introducerea unui nou paragraf care să stabilească explicit compensarea pentru pierderea sau deteriorarea echipamentelor de mobilitate pentru îndeplinirea solicitărilor Comisiei Europene”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a HG 1476/2009.

Astfel, noul proiect prevede sancţiuni, printre altele, pentru companiile feroviare care nu permit călătorilor să-şi aducă bicicletele la bordul trenului (amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei), care nu furnizează informaţii privind întreruperea serviciilor feroviare (de la 1.000 la 5.000 lei) sau care nu asigură diverse tipuri de asistenţă călătorilor în caz de întârzieri (de la 1.000 lei la 3.000 lei).

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Comuna din România care e peste multe stațiuni celebre din lume. Peisajele sunt spectaculoase, aerul e curat, cazările sunt foarte bune și aici ajung din ce în ce mai mulți turiști străini
Capital.ro
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-au golit conturile de bani. Avertisment pentru cei care fac tranzacții online: E o înșelătorie
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
substantial.ro
Schelet gigant de Apatosaurus vândut în Franța pentru peste șase milioane de euro
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC