Mihai și Adela, doi soți din Timișoara, ambii în vârstă de 39 de ani, au trăit drama vieții lor, pe 13 aprilie 2023, în Germania. În acea noapte, și-au pierdut trei dintre copii într-un incendiu.
Ei se aflau în Germania, unde plecaseră să muncescă pentru a le oferi copiilor lor o viață mai bună. Toți locuiau în fostul han „Pomul Verde” din Gernsbach, oraș din districtul Rastatt (landul Baden-Württemberg), clădire care a luat foc în acea noapte.
„Copacul verde”, un fost han cu mai multe camere de oaspeți, a luat foc în miezul nopții. Mihai și soția sa Adela, tot în vârstă de 39 de ani, au pierdut trei dintre cei șase copii ai lor. Încă nu este clar de ce a izbucnit incendiul. Poliția investighează și consideră că este posibilă și o mână criminală care să fi dat foc clădirii. Locuitorii spun că a existat o ceartă între niște colegi de cameră din clădire. Autoritățile trebuie să clarifice dacă are ceva de-a face cu focul.
Tatăl Mihai își amintește de noaptea de 13 aprilie, când flăcările au izbucnit în „Copacul Verde”. „M-am simțit ușurat când am văzut că fiul meu, Andreas, în vârstă de 17 ani, era cu Armenia de un an”. Românul a vrut să se întoarcă în casă pentru a-i salva pe ceilalți copii. Dar fumul era prea puternic, iar Mihai a leșinat. Nu și-a mai putut lua copiii, din nefericiere ei au murit în incendiu.
„Când eu și soția mea am auzit că au murit cei trei copii, lumea noastră s-a prăbușit!”, a spus Mihai pentru Bild.
Ajutorul a venit prea târziu pentru Amelia, în vârstă de 4 ani, Alessio, în vârstă de 8 ani și Adelin, care avea 14 ani. După luni de anchetă, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru tragicul incident, conform Bild.
Procuratura landului Baden-Baden a oprit ancheta după 4 luni. Oficialii bănuiau de multă vreme o femeie din satul Pădurea Neagră că ar fi pus focul în mod intenționat, însă informaţiile nu au putut fi demonstrate iar anchetatorii nu au putut afla cauza incendiului.
Potrivit anchetatorilor, incendiul a fost precedat de o dispută între două femei și un bărbat. Potrivit poliției, două familii care locuiau în casă s-ar fi luat la ceartă, conflictul fiind apoi continuat pe stradă. Un rezident a alertat poliția, iar la sosirea agenților, clădirea era deja în flăcări. Tatăl a încercat să se îndrepte spre cei trei copii ai săi, dar nu a reușit. Mihai, în vârstă de 39 de ani, a declarat atunci pentru Bild: „Când eu și soția mea am auzit că au dispărut trei copii, lumea noastră s-a prăbușit”. Mama copiilor se afla în România la acel moment, dar a venit îndată în Germania, odată ce a aflat de pierderea celor 3 copii.
Cei trei copii care au murit în incendiu aveau planuri pentru când o să crească. Amelia, în vârstă de 4 ani, iubea hainele, „se îmbrăca în Elsa și își dorea să fie model când se face mare. Era o fată atât de dulce, ne făcea mereu să râdem!”. Alessio, în vârstă de 8 ani, și-a dorit să fie ofițer de poliție, iar Adelin, în vârstă de 14 ani, dorea să fie muncitor în construcții, ca și tatăl său.
Adela se afla în România cu fiul ei cel mare Antonio, în vârstă de 19 ani, la momentul incendiului. Ea a aflat la telefon că copiii ei sunt dispăruți în urma incendiului. „M-am tot gândit, Unde sunt copiii mei?”, spune mama româncă.
Mama a plecat imediat în Germania, unde s-au confirmat cele mai mari temeri: Amelia, Alessio și Adelin au murit în flăcări.
„Copiii sunt viața noastră. Durerea este de nesuportat”, spune Adela. „Este ca o uriașă gaură neagră. Când stăm împreună ca o familie, întotdeauna ne lipsesc!”, adaugă tatăl.
Acum, familia se simte abandaonată, deşi un val de simpatie le-a alinat atunci suferinţa. „Am primit 1.000 de euro donații, suntem foarte recunoscători pentru asta. Însă numai depozitul pentru adăpostul de urgență este de 1.200 de euro. Trebuie să plătesc 240 de euro de persoană pe lună. În plus, mai este și înmormântarea scumpă pentru cei trei copii, care este planificată săptămâna viitoare”, spunea Mihai.
Pe site-ul Poliției germane a fost publicat un comunicat sec despre incendiul care a distrus viața familiei de români. Potrivit informațiilor poliției, fostul hotel din centrul Reichental a fost închiriat în principal familiilor și persoanelor care munceau în zonă și veniseră din Europa de Est. Cel puțin 16 persoane se aflau în clădire în momentul incendiului. Șase persoane ar fi fost în podul clădirii complet distruse în momentul incendiului, în pod fiind locuința ocupată de familia de români. Trei persoane de 17, 14 și un an au reușit să se refugieze pe acoperiș, de unde au fost salvate de pompieri.