Țările vulnerabile la schimbările climatice avertizează conducătorii lumii că sunt „pe cale de dispariție” din cauza schimbărilor climatice. Aproape 50 de state se află în această situație disperată. Cea mai afectată dintre toate este Maldive, o populară destinație de vacanță pentru români, unde impactul crizei climatice a fost descris de specialiști ca fiind „absolut catastrofal”.
„Plătim cu viața noastră pentru emisiile de dioxid de carbon ale altora”, a declarat Mohamed Nasheed, fostul președinte al Maldive. Mesajul a fost exprimat în numele său celor aproape 50 de țări vulnerabile la schimbările climatice.
Cel mai amplu raport din istorie cu privire la schimbările climatice a numit situația actuală „Cod roșu pentru umanitate”. Specialiștii ONU în domeniul climei au declarat că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.
În raport se atrage atenția că dacă nu se iau măsuri, nivelul apei va crește cu cel puțin o jumătate de metru și poate chiar cu doi metri până la sfârșitul secolului.
Ce mai amenințată dintre națiunile lumii este Maldive, care se confruntă cu o creștere agravantă a nivelului apei. Potrivit lui Mohamed Nasheed, raportul prezice un impact „absolut catastrofal” asupra Maldivelor, schimbările climatice ducându-le „în pragul dispariției”.
Kiribati este o altă insulă aflată într-o situație asemănătoarecare și care ar putea dispărea de pe harta lumii, din cauza apelor în creștere.
Schimbările climatice vor afecta fiecare țară din lume, dar impactul acestora va fi mult mai dramatic în unele zone, din cauza poziției geografice, dar și a factorilor precum sărăcia pe scară largă, guvernarea ineficientă, lipsa echipamentului adecvat și războiul.
Pe lista roșie este pus și Yemen. Totodată, semnalul de alarmă vizează Lagos (Nigeria) și Manila (Filipine), unde evenimentele meteorologice extreme din ultimii ani sunt din ce în ce mai frecvente, relatează Digi24.
Români în Maldive. Pe primele locuri se află Rusia, India, Ucraina şi Kazahstan, ţări cu o populaţie mult mai numeroasă decât cea locală.
România depăşeşte însă, în mod surprinzător, ţările cele mai dezvoltate ale lumii, precum Germania, Marea Britanie, Franţa sau SUA, state unde salariul mediu şi puterea de cumpărare sunt incomparabil mai mari ca pe plan local. Şi populaţia acestora este mult mai numeroasă.
Piaţa locală a contribuit cu 4,3% la totalul turiştilor care au ajuns în Maldive în ianuarie. Prezenţa României în clasament este o noutate după ce în anii anteriori ea era invizibilă în astfel de topuri.
Acum însă, mai mulţi factori au dus la această situaţie. În primul rând este vorba de lansarea curselor charter de către agenţiile locale de turism, ceea ce înseamnă că există pentru prima dată zboruri directe.
În al doilea rând, numărul destinaţiilor deschise călătorilor este redus, motiv pentru care unii turişti s-au orientat către Maldive chiar dacă poate în mod normal mergeau la schi sau în altă ţară.
Nu în ultimul rând, un avantaj pentru Maldive e faptul că e de fapt un arhipelag format din aproape 1.200 de insule de corali grupate în jurul câtorva zeci de atoli. Astfel, de multe ori pe un atol sau o insulă e un singur resort. De aceea, numărul de cazuri de Covid-19 este relativ mic.
Mai mult, intrarea în ţară se face pe bază de test PCR Covid, pentru a se preveni o explozie a numărului de cazuri, potrivit Mediafax.