Cu 13 kilometri lungime și cu un volum estimat de 65 milioane metri cubi de apă, Lacul Colibița a fost construit pe locul așezărilor sătenilor din Colibița, cu scop hidoenergetic. Lucrările la barajul lacului au început în anul 1977 și s-au finalizat abia după Revoluție, în anul 1991. Accesul în zona lacului Colibița se poate face de pe Drumul național 17, prin Drumul Județean 173A.
Citeşte şi Lacuri din România pe care trebuie neapărat să le vezi. FOTOGRAFII care îţi taie respiraţia
Faptul că lacul a fost creat peste satul lor i-a nemulțumit pe oamenii de acolo, astfel că poveștile legate de blestemele aruncate asupra lacului pot avea un substrat de adevăr, scrie Agerpres. Se spune că lacul își cere în fiecare an tributul — deși trec ani la rând fără ca cineva să se înece în apele întunecate ale acestuia, dar și că există un blestem ca lucrările la drumul care duce la baraj să nu se termine niciodată — chestiune care ține mai mult de alocările de la bugetul județean, până acum fiind modernizat drumul din apropierea lacului, în jurul căruia a apărut o adevărată stațiune turistică.
Se spune despre Colibița că are o frumusețe sălbatică și că aerul de aici este la fel de ozonat ca cel pe care îl respiră elvețienii. Și este adevărat, peisajele de aici sunt cu adevărat spectaculoase. Înconjurată de păduri de brazi și molizi și de stânci, Colibița este o destinație turistică ce promite să crească de la an la an.
Citeşte şi Destinaţii montane din România unde să te ascunzi de căldură GALERIE FOTO
Lacul de acumulare, rezervațiile peisagistice Stâncile Tătarului și Cheile Bistriței Ardelene, cu Cascada Diavolului, precum și rezervația naturală Tăul Zânelor sunt locuri care atrag turiștii an de an. La început au fost bistrițenii care urcau cu cortul până la lac, pe urmă au început să apară, încet-încet, casele de vacanță, pensiunile, ajungându-se acum până la resorturi de patru stele și turiști din întreaga țară și din străinătate.
Ce activități se pot face la Colibița?
La Colibița se poate pescui, înota, se organizează plimbări cu barca, hidrobicicleta sau canoe și se poate face plajă la unul dintre hotelierii din zonă, care a amenajat la marginea lacului o plajă cu nisip și umbreluțe din stuf. Curioșii pot urca pe munte, pe traseele amenajate, sau pot să se plimbe cu bicicleta în zonă, ori pur și simplu să se așeze pe un șezlong să se bucure de natură și de aerul curat.