Ediția de anul acesta a Festivalului de Film Francez de la București este dedicată „Filmului Noir” sau „Thriller” și, împreună cu Cahiers du Cinema, propune o selecție de filme care acoperă ultima jumătate de secol de cinematografie franceză.
Invitat la București este criticul de film Joachim Lepastier. Acesta va fi prezent în sală pentru un Q&A, după proiecția filmului Vivement Dimanche, sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 18.30, și va face o scurtă introducere lungmetrajului Alphaville al lui Godard.
Publicul o va putea întâlni și pe Marianne Tardieu, sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 17.00, prezentă la București pentru proiecția primul său lungmetraj, „Qui Vive”. Remarcat de ACID în selecția de la Cannes, „Qui Vive” prezintă o dramă modernă cu actorii Reda Kateb („Zero Dark Thirty”, „Lost River”) și Adele Exarchopoulos („La vie d’Adele”) în rolurile principale.
Licențiat în artă contemporană, Benoît Forgeard este regizor și actor francez cu o duzină de scurtmetraje la activ. În 2015 realizează primul său lungmetraj, „Gaz de France”, prezentat la Cannes la selecția ACID, filmul este proiectat în cadrul festivalului la secțiunea Competiția Tineri Regizori, sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 19.00, în prezența realizatorului.
Organizatori ai evenimentului sunt Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România
Teatrul Masca anunță deschiderea stagiunii de interior în weekend-ul 30 octombrie — 1 noiembrie, cu trei dintre cele mai îndrăgite spectacole: Căsătoria, Romeo și Julieta și Parapanghelos.
„Teatrul este poate singura temelie adevărată a lumii, singura certitudine că lumea înseamnă ceva. Jucăm, trăim, dăruim, savurăm clipele de glorie, ne acoperim de ele după care trăim iar iubind spectacolul ca pe cea mai frumoasă și mai adevărată clipă din viață! Vă așteptăm să ne fiți alături în această nouă stagiune în care am pregătit spectacole cu personalitate ce vă vor vorbi despre noi… despre teatru, despre ce suntem, ce sperăm, ce vrem, ce putem să fim”, declară Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca, într-un comunicat al teatrului.
Detalii, promoții și program pe www.masca.ro sau pe pagina de Facebook.
De vineri, 30 octombrie, până duminică, 1 noiembrie 2015, curtea MNȚR va găzdui standuri pline de culoare și farmec, invitate fiind comunitățile de străini din România să-și promoveze cultură la stand deschis, potrivit unui comunicat al MNȚR.
Vizitatorii vor găsi la târg marochinărie, îmbrăcăminte, artizanat, statuete, mic mobilier, instrumente muzicale, bijuterii și alte minunății din Camerun, Rwanda, Ucraina, Congo, Armenia, Peru și alte țări care au, în România, comunități.
Târgul se va desfășura după următorul program: vineri — 14.00-18.00; sâmbătă — 10.00-18.00; duminică — 10.00-17.00. Intrarea este liberă.
Duminică, 1 noiembrie, pot fi vizionate filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri internaționale, în cadrul unui maraton organizat sub umbrelă Les Films de Cannes a Bucarest (23 — 29 octombrie).
Maratonul „Ziua de Aur” va începe la ora 16.45, la Cinema Studio, cu „Taxi”, în regia lui Jafar Panahi, distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în februarie. Este al treilea film regizat de cineastul iranian în ilegalitate, fără permisiunea autorităților, și trimis pe ascuns în afara țării, informează un comunicat al organizatorilor.
De la ora 18.45, este proiectată pelicula „Desde Alla/From Afar” a regizorului Lorenzo Vigas, care și-a adjudecat Leul de Aur la Festivalul de la Veneția.
„Ziua de Aur” se încheie, la 20.45, cu „Dheepan”, filmul încununat cu un Palme d’Or la Cannes 2015. Filmul urmărește traseul a trei imigranți din Sri Lanka — un fost soldat, o tânără și un copil — care pozează ca familie și încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, în Paris. În rolul principal, regizorul Jacques Audiard a ales un actor non-profesionist cu o istorie similară în spate, Jesuthasan Antonythasan, care a luptat în gruparea Liberation Tigers, a fost închis și a cerut azil în Franța în 1997, la 25 de ani.