Vineri, 12 iunie, începe cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) (12 – 21 iunie 2015). Actuala ediție își propune, potrivit organizatorilor, să continue tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile, orașul Sibiu se transformă într-o scenă uriașă cu artiști din toate colțurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ și instalații, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme.
Cifrele anului 2015 sunt fără precedent: 427 de evenimente indoor și outdoor, 21.000 de bilete puse în vânzare, 2.500 de artiști și invitați din 70 de țări, 67 de spații de joc, un public estimat la 65.000 de spectatori în fiecare zi.
Cu o zi înainte de începerea festivalului, organizatorii au anunțat un număr de 40 de reprezentații sold-out și peste 15 000 de bilete vândute.
„Les 7 doigts de la main” (Canada), a doua mare companie de circ din lume după Cirque du Soleil, vine la Sibiu cu spectacolul „Ingredientele circului”. Două reprezentații au fost programate vineri, 12 iunie, de la ora 17.00, respectiv ora 22.00, la BRD Scena 9.
Joel Pommerat, cunoscutul regizor care va primi și o stea pe Aleea Celebrităților, prezintă la Sibiu spectacolul „Cenușăreasa”, o producție Theatre Național de la communaute francaise de Belgique, în coproducție cu La Monnaie/ De Munt. Spectacolul va avea două reprezentații: vineri, 12 iunie, ora 21.00 și sâmbătă, 13 iunie, ora 20.00, la Colegiul Național „Octavian Goga” — Sala de sport.
Vineri, 12 iunie, ora 22.00 și sâmbătă, 13 iunie, ora 18.00, la Sala Thalia, va fi prezentat spectacolul „Carmen”, o producție a Teatrului Stabile din Torino, care a deschis recent Expoziția Universală de la Milano. Regia spectacolului este semnată de Mario Martone, unul dintre cei mai importanți regizori italieni contemporani, alături de Pippo Delbono și Antonio Latella.
Pentru realizarea acestui spectacol unic, ce reunește actori și muzicieni, Mario Martone a colaborat cu regizorul muzical Mario Tronco și cu Enzo Moscato, una din vocile cele mai entuziaste ale teatrului italian contemporan, care a scris scenariul, pornind de la nuvela lui Prosper Merimée. Alături de actorii Teatrului Stabile din Torino, pot fi admirați și muzicienii din Orchestră Piazza Vittorio — orchestră renumită în toată lumea, compusă din artiști excepționali, arată organizatorii într-un comunicat.
De asemenea, cel mai important teatru din Franța, Theatre de la Ville, va fi prezent în premieră la Sibiu cu spectacolul „Șase personaje în căutarea unui autor”, în regia celebrului Emmanuel Demarcy-Mota, prezentat vineri, 12 iunie, ora 19.00 și sâmbătă, 13 iunie, ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor — Sala Mare.
Spectacolul este cea mai valoroasă creație a regizorului și în același timp o producție de referință a Theatre de la Ville, așa cum este „Faust” pentru Teatrul Național „Radu Stânca” din Sibiu, potrivit organizatorilor.
Emmanuel Demarcy-Mota a pus în scenă pentru prima dată piesa lui Pirandello când avea 20 de ani, iar câțiva ani mai târziu, pentru a doua montare, a invitat și o parte din primii actori. Acum este la a treia montare, cu aceiași actori: cei care aveau 25 de ani au acum 40, cei care aveau 58 au acum peste 70.
Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul www.sibfest.ro și poate fi descărcat în format PDF.
Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenția Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum și online, pe www.eventim.ro și în rețeaua națională a magazinelor Domo, Germanos, Orange și Vodafone, Librăriile Humanitas și Cărturești.
Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber și la evenimentele speciale (conferințe speciale, spectacole-lectură și film).
În perioada 12-21 iunie, Agenția de bilete va fi deschisă între orele 10.00 și 15.00, au anunțat organizatorii.
În acest weekend, Primăria Sectorului 3 continuă seria de spectacole ce se desfășoară în parcurile „Alexandru Ioan Cuza” și Colțea, în cadrul programelor „Stagiunea muzicală estivală”, „Simfonii de vară” și „Foișorul copiilor”.
Seria de evenimente va debuta vineri, 12 iunie, la ora 20.00, cu un spectacol susținut în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” de trupa „Cuibul” din Chișinău, potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 3.
Sâmbătă, 13 iunie, între orele 18.00-20.00, formația „La Musica” va susține un concert, iar duminică, 14 iunie, „Classic Band 2000” îi va încânta pe bucureșteni cu muzica sa, de la ora 18.00 la 20.00. Spectacolele vor avea loc tot în Parcul „Alexandru Ioan Cuza”.
Copiilor le-au fost pregătite sâmbătă, între orele 10.30-12.00, cursuri și demonstrații de dans, iar duminică, de la 10.30 la 12.00, va fi pusă în scenă la „Foișorul copiilor” din Parcul „Alexandru Ioan Cuza” piesa de teatru „Pupăza din tei”.
Stagiunea estivală „Simfonii de vară” găzduită de Parcul Colțea continuă sâmbătă cu cvartetul „Passione”, iar duminică, între orele 20.00-21.30, cu orchestra „Angely’s Symphonic”, dirijor Marius Firca.
Weekendul se apropie cu paşi repezi şi după cum v-am obişnuit sâmbetele şi duminicile în parcul Mogoşoaia aveţi pregătite o serie de evenimente.
Sâmbătă vom începe la ora 14.00 cu un concert de jazz alături de Florin Dinu Jazz Band şi ca să vă introducem mai mult în atmosfera concertului vrem să împărtăşim cu voi o replică a Ninei Simone „Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi”.
Începând cu ora 17.00 veţi beneficia de un atelier de Dance fit alaturi de George Agache. Pe muzică energizantă vă veţi dezmorţi fiecare muşchi după o săptămână încărcată.
La 18.30 puteţi vedea piesa „Pescăruşul. Ultimul act”, un spectacol vizual în care o lumina se plimbă mereu pe scenă şi, într-o stare de nerv şi abandon, ne lasă să vedem frânturi de oameni, de microfoane, cabluri, chitara, masca, scena… Textul spectacolului are la bază al patrulea act al piesei „Pescaruşul” de A.P. Cehov, una dintre cele mai jucate şi iubite piese din lume. Regizoarea Carmen Lidia Vidu realizează un spectacol de teatru-concert, o combinaţie de muzică de operă, muzică post-rock , dans contemporan, teatru. Toate într-o oră de emoţie, de iubire, de poveste. O oră în care vei fugi din cotidian, o oră în care sufletul tău se va simţi liber. O oră în care vei deveni un alt „TU”.
Duminică de la 14.00 puteţi asculta muzică de promenadă pe aleea principal, iar de la 17.00 cei mici sunt aşteptaţi la piesa Cavalerul Jucăriilor pentru a explora un tărâm unde imaginaţia nu are graniţe.